Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Božićni keksi

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

1

Vrijeme pripreme:

80 min
  1. Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, zatim maslac sobne temperature, žumanjak i mlijeko po potrebi pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku pola sata, a za to vrijeme pripremite nadjev. 
  2. Orasima dodajte šećer, vanilin šećer, koricu naranče, cimet, rum i prelijte vrućim mlijekom. Smjesu promiješajte i ostavite da se hladi. 
  3. Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Na pola tijesta stavite žličicom nadjev u pravilnim razmacima. Preklopite drugim tijestom i kalupom (ljepše je ako je nazubljen) izrežite kekse. Tijesto koje preostane ponovo zamijesite i ponovite postupak dok ne potrošite sastojke. 
  4. Posložite na lim koji ste prekrili papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta. Kekse ohladite na žičanoj rešetki. 
  5. Bjelanjak istucite u čvrst snijeg, posolite i postupno dodajte šećer u prahu i liker. Kekse umočite u ocaklinu i stavite na lim za pečenje prekriven papirom. Na svaki stavite polovicu orahove jezgre i sušite u toploj pećnici (ne više od 40 °C) oko 5 minuta. Kekse ukrasite po želji.

Savjet: Umjesto oraha u kekse dodajte mljevene bademe ili mljevene pržene lješnjake.​

Sastojci

Za 6 osoba
  • 360 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca
  • 1 žumanjak
  • ½ praška za pecivo
  • oko 100 ml mlijeka
  • Nadjev:
  • 150 g mljevenih oraha
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica naranče
  • ½ žličice cimeta
  • 1 žlica ruma
  • 50 ml mlijeka
  • 1 bjelanjak
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žlica svijetlog voćnog likera
  • jezgre oraha
  • 2 žlice čokoladnog preljeva za ukrašavanje

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE:

Glatko brašno S-BUDGET, 1kg

Maslac S-BUDGET, 250g

Mljeveni orah SPAR, 200g

Trajno mlijeko S-BUDGET, 1L

Vanilin šećer S-BUDGET, 10g

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...