Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Video recept

Kolač s jabukama i makom

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

2

Vrijeme pripreme:

90 min
  1. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. Hladan maslac izrežite na kocke i utisnite ga u brašno. Radite brzo dok ne dobijetu mrvastu smjesu. Dodajte šećer, vanilin šećer i jaja i umijesite glatko tijesto. 
  2. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto na lim. Možete ga kratko staviti u hladnjak dok ne pripremite nadjev.
  3. Pećnicu ugrijte na 180°C.
  4. Pomiješajte mak i grožđice. U posudi zakuhajte vodu, slatko vrhnje, med i cimet i prelijte preko maka. Ostavite sa strane da se nadjev malo ohladi.
  5. Jabuke ogulite, prepolovite, očistite od koštica i premažite polovicom limuna da ne potamne. Svaku polovicu jabuke lagano nožem uzdužno zarežite.
  6. U nadjev od maka umiješajte jedno jaje.
  7. Tijesto premažite pekmezom od šljiva i prelijte nadjevom od maka. Na nadjev poslažite jabuke. Pecite na 180°C oko 40 minuta. 
  8. Pomiješajte žlicu meda s 30g rastopljenog maslaca. Izvadite kolač iz pećnice, premažite jabuke maslacem i medom i vratite u pećnicu na još 10 minuta dok jabuke ne porumene.

Sastojci

Za 4 osobe

za tijesto:

  • 375g brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 75g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 175g maslaca

za nadjev:

  • 400g pekmeza od šljiva
  • 400g mljevenog maka
  • 300ml vode
  • 240ml slatkog vrhnja
  • 30 g maslaca
  • 4 žlice meda
  • 1 žličica cimeta
  • 6 srednje velikih jabuka
  • 1 jaje

Vino Prodan Muškat žuti


0,75L

Temp. serviranja:
10-12ºC

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE:

Bio limun Natur*pur

Cvjetni med SPAR, 500g

Grožđice

Jabuka Grenny Smith

Jaja SPAR, 6 komada

Maslac SPAR, 250g

Mljeveni mak SPAR, 200g

Šećer od šećerne trske, kristali Natur*pur, 500g

Začin cimet SPAR, 40g

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...