Okruglice od svinjetine s orzotom od škampa
- Za okruglice stavite mljeveno meso u posudu pa dodajte jaje, krušne mrvice, nasjeckani bijeli dio mladog luka, nasjeckane peršin i češnjak. Posolite, dodajte mineralnu vodu pa promiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta. Oblikujte okruglice, uvaljajte ih u krušne mrvice i pržite s obje strane na ulju Ispržene okruglice odložite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
- Očistite škampe, odvojite im glave od tijela, meso izvadite i stavite sa strane, a glave i ljušture iskoristite za temeljac. Za temeljac, nasjeckajte luk, mrkvu, celer i peršin pa sve pržite na maslinovu ulju. Potom dodajte nasjeckani češnjak, kratko ga pržite, samo da zabijeli, podlijte bijelim vinom i kuhajte da alkohol ispari. Zatim dolijte vodu, dodajte glave i ljušture škampa, peršin i zrna papra pa kuhajte 20 minuta.
- Češnjak sitno nasjeckajte, naribajte sir Grana Padano, maslac narežite na kockice i stavite u hladnjak. U wok tavi, na 1/3 količine maslinova ulja, pržite meso škampa 1 minutu pa dodajte nasjeckani češnjak i posolite. Pržite kratko, samo da češnjak zabijeli, pa podlijte bijelim vinom i kuhajte dok ne reducira na pola i maknite na stranu.
- Na ostatku maslinova ulja dodajte ječam, zagrijte ga pa podlijte s malo vrućeg temeljca, miješajte i kuhajte pomalo podlijevajući vrućim temeljcem. Pred kraj kuhanja dodajte škampe, promiješajte pa dodajte zeleni dio luka, još jednom promiješajte i ugasite vatru. Umiješajte naribani sir, zatim kockice ledenog maslaca i na kraju ulijte u tankom mlazu ostatak ulja pa promiješajte. Raspodijelite orzoto na tanjure, stavite okruglicu od svinjetine, Lolo roso čupavu salatu i poslužite.
Savjet: Stalnim miješanjem prilikom kuhanja orzoto postaje kremast, a ako želite da bude više kremast, nakon što ugasite vatru u njega dodajte maslac, ulje i sir.