Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Okruglice od svinjetine s orzotom od škampa

Vaša ocjena:

4

Težina pripreme:

2

Vrijeme pripreme:

90 min
  1. Za okruglice stavite mljeveno meso u posudu pa dodajte jaje, krušne mrvice, nasjeckani bijeli dio mladog luka, nasjeckane peršin i češnjak. Posolite, dodajte mineralnu vodu pa promiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta. Oblikujte okruglice, uvaljajte ih u krušne mrvice i pržite s obje strane na ulju Ispržene okruglice odložite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
  2. Očistite škampe, odvojite im glave od tijela, meso izvadite i stavite sa strane, a glave i ljušture iskoristite za temeljac. Za temeljac, nasjeckajte luk, mrkvu, celer i peršin pa sve pržite na maslinovu ulju. Potom dodajte nasjeckani češnjak, kratko ga pržite, samo da zabijeli, podlijte bijelim vinom i kuhajte da alkohol ispari. Zatim dolijte vodu, dodajte glave i ljušture škampa, peršin i zrna papra pa kuhajte 20 minuta.
  3. Češnjak sitno nasjeckajte, naribajte sir Grana Padano, maslac narežite na kockice i stavite u hladnjak. U wok tavi, na 1/3 količine maslinova ulja, pržite meso škampa 1 minutu pa dodajte nasjeckani češnjak i posolite. Pržite kratko, samo da češnjak zabijeli, pa podlijte bijelim vinom i kuhajte dok ne reducira na pola i maknite na stranu.
  4. Na ostatku maslinova ulja dodajte ječam, zagrijte ga pa podlijte s malo vrućeg temeljca, miješajte i kuhajte pomalo podlijevajući vrućim temeljcem. Pred kraj kuhanja dodajte škampe, promiješajte pa dodajte zeleni dio luka, još jednom promiješajte i ugasite vatru. Umiješajte naribani sir, zatim kockice ledenog maslaca i na kraju ulijte u tankom mlazu ostatak ulja pa promiješajte. Raspodijelite orzoto na tanjure, stavite okruglicu od svinjetine, Lolo roso čupavu salatu i poslužite.

Savjet: Stalnim miješanjem prilikom kuhanja orzoto postaje kremast, a ako želite da bude više kremast, nakon što ugasite vatru u njega dodajte maslac, ulje i sir.​

Sastojci

Za 4 osobe

Okruglice:

  • 500 g mljevene svinjetine
  • 1 jaje
  • 100 g krušnih mrvica
  • 100 ml mineralne vode
  • bijeli dio mladog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 - 3 listića peršina
  • 100 g mrvica za valjanje mesa
  • 100 ml ulja za pečenje

Orzoto:

  • 800 g škampa (u 1 kg ima 17 - 21 kom.)
  • 300 g ječmene kaše
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 ml maslinova ulja
  • 100 ml bijelog vina
  • 60 g maslaca
  • 50 g sira Grana Padano
  • 80 g mladog luka
  • 50 g salate Lolo roso

Temeljac:

  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g lista peršina
  • 100 g crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 40 ml maslinova ulja
  • 2 - 3 zrna papra
  • ljušture škampa

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE:

Bio češnjak Natur*pur

Extra djevičansko maslinovo ulje DESPAR, 1L

Krušne mrvice DESPAR, 400g

Sir Grana Padano DESPAR, 100g

Škampi na ledu

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...