Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Tagine od janjetine sa slanutkom, marelicom i šipkom

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

2

Vrijeme pripreme:

120 min
  1. Odvojite meso od kostiju i narežite na kocke veličine 2 x 2 cm. Od kostiju uz dodatak malo loja i povrća skuhajte janjeći temeljac. 
  2. Pomiješajte sol, papar i nabrojane začine pa tom mješavinom obložite kocke mesa. Rajčice blanširajte, ogulite, odstranite im sjemenke i narežite. U tavi ugrijte ulje i pržite kocke mesa u manjim količinama u nekoliko navrata da se doista prže, a ne kuhaju. Meso odložite u vatrostalnu ili keramičku posudu s poklopcem. 
  3. U tavu u kojoj ste pržili meso dodajte sitno sjeckani luk, dodajte još ulja i miješajući pirjajte na laganoj vatri 30 minuta, dodajte češnjak, kratko popržite pa dodajte kockice rajčice. Promiješajte, dodajte med i kuhajte da se umak malo zgusne. 
  4. Prelijte umak preko mesa, dodajte kuhani slanutak i šafran, podlijte temeljcem da sadržaj posude bude pokriven. Poklopite i stavite u pećnicu na 180 °C. 
  5. Nakon 45 minuta dodajte polovice svježih marelica, po potrebi dodajte još temeljca i vratite u pećnicu na još 45 minuta. Prije posluživanja dodajte sjemenke šipka i grubo kosani peršin.

Savjet: Za gulaše, variva i kuhanje preporučuje se uzeti janjeću plećku koja je najmanje pogodna za pečenje.​

Sastojci

Za 4 osobe
  • 800 g janjetine od plećke
  • 500 g crvenog luka
  • 300 g rajčice
  • 4 – 5 češnjeva češnjaka
  • 400 g svježih marelica
  • 300 g slanutka (konzerva)
  • 100 g sjemenki šipka
  • 60 ml maslinova ulja
  • sol, papar
  • 20 g meda
  • 1 – 2 grančice peršina
  • začini: crvena mljevena paprika, korijandar, kim, mljeveni đumbir, kajenski papar ili čili, cimet, ribani muškatni oraščić
  • na vrh noža šafrana otopljenog u malo vode

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE:

Bio Cherry rajčica Natur*pur

Janjetina

Marelice

Slanutak SPAR Vital, 400g

Šipak, nar

Žuti luk Natur*pur

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...