Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Teleći medaljoni s pršutom i povrćem

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

3

Vrijeme pripreme:

60 min
  1. Sitno cijepane kosti stavite u lim za pečenje, dodajte masnoću i pecite na 200 °C 1 sat. U međuvremenu nasjeckajte luk, mrkvu, celer i peršin, zgnječite češnjak. Nakon sat vremena pečenja ubacite u lim sve povrće i koncentrat rajčice, promiješajte i pecite još 30 minuta. Izvadite iz pećnice, prebacite sve u posudu u kojoj ćete nastaviti kuhati, pospite brašnom i pržite 10 minuta stalno miješajući.
  2. U lim ulijte crno vino i špatulom dignite karamel od pečenja. Nakon 10 minuta kuhanja, ulijte u lonac 2 litre temeljca, dodajte papar u zrnu i kuhajte na laganoj vatri 1 sat povremeno miješajući. Sada dodajte vino i karamel iz lima i nastavite kuhati na laganoj vatri dok ne prokuha na ¼ (pola litre). Sve zajedno kuhanje traje 6 sati i više. Demi glace napravite ranije pa ga zamrznite.
  3. Očistite brokulu i cvjetaču i narežite na cvjetove. Avokado prepolovite, odstranite košticu, ogulite i narežite na ploške. Cvjetove brokule i cvjetače blanširajte u slanoj vodi.
  4. Teleću pisanicu očistite od masnoće i žilica, narežite na 12 medaljona, posolite i pecite s obje strane u tavi na maslinovom ulju, odložite u posudu i poklopljenu stavite u pećnicu na 100 – 120 °C da ostane toplo. Karamel u tavi podlijte crnim vinom, dignite kuhačom, pustite da malo reducira pa dodajte demi glace, ukuhajte i maknite s vatre. Umiješajte 60 g maslaca u listićima. Zagrijte 40 g maslaca, dodajte brokulu, cvjetaču i avokado, promiješajte i maknite s vatre.
  5. U tanjure stavite na dno malo umaka, stavite tri medaljona, garnirajte brokulu, cvjetaču i avokado. Na meso spustite šnitu pršuta i pospite alfa klicama, dodajte na rub tanjura polovice rajčica, meso pokapajte umakom, dodajte matovilac, povrće pospite rikolom narezanom na rezance, dekorirajte grančicom ružmarina i poslužite.

Savjet: Ako ste pripremili više umaka demi glacea, možete ga kasnije iskoristiti kao temelj za pripremu drugih umaka. ​

Sastojci

Za 4 osobe
  • 1 kg teleće pisanice
  • sol
  • 60 g pršuta
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 100 ml crnog vina – pinot modri, merlot
  • 60 g maslaca
  • 400 g brokule
  • 400 g cvjetače
  • 1 avokado
  • 250 g mini rajčice
  • 10 g matovilca
  • 20 g alfa klica
  • 40 g maslaca
  • 20 g rikole
  • 1 grančica ružmarina

Demi glace:

  • 1 kg sitno nacijepanih telećih kostiju
  • 100 g mrkve
  • 100 g korijena peršina
  • 100 g korijena celera
  • 200 g crvenog luka
  • 1 – 2 režnja češnjaka
  • 50 g svinjske masti
  • 1 g papra u zrnu
  • 50 g brašna
  • 200 ml crnog vina
  • 40 g koncentrata rajčice
  • 2 l mesnog temeljca
  • sol po želji

Vino Casillero Cabernet Sauvignon


0,75L

Temp. serviranja:
18ºC

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE:

Bio brokula Natur*pur

Karfiol

Salata matovilac SPAR

Salata rukola SPAR, 100g

SPAR PREMUIM narezani pršut

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...