Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Istarski žgvacet s palentom

Vaša ocjena:

4

Težina pripreme:

2

Vrijeme pripreme:

90 min
  1. Narežite svinjsku plećku na kockice pa ih lagano uvaljate u brašno. Zagrijte 3-4 žlice maslinova ulja u većoj posudi, pa dodajte kockice plećke. Pržite ih nekoliko minuta dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim dodajte sitno narezani crveni luk. Posolite sve zajedno pa pirjajte dok luk ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte sitno sjeckani češnjak pa sve lagano promješajte
  2. Dodajte sitno sjeckane rajčice kojima ste prethodno ogulili koži i izvadili sjemenke. Podlijte sve vinom, pojačajte vatru da vino brže ishlapi tako da ostane samo njegov blagi miris. Ubacite grančicu ružmarina i timijana, svježe mljeveni papar i pire od rajčice. Podlijte sve s malo vode. Kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena dok meso ne bude kuhano i umak se ne zgusne.
  3. Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju, i na kraju dodajte 2-3 žlice maslinova ulja, soli i svježe mljevenog papra. Servirajte tako da na tanjur stavite palentu i po njoj lagano prelijete slasni žgvacet. Istrijani najčešće žgvacet spremaju od piletine I puretine ali ni ovaj od svinjske plećke neće biti ništa manje ukusan.

Sastojci

Za 4 osobe
  • 600g svinjske plećke očišćene od masnoće
  • 100 ml bijelog suhog vina (Malvazija)
  • 20g brašna
  • 2 srednje glavice crvenog luka
  • 1 očišćena svježa rajčica (narezana na kockice)
  • 100ml pirea od rajčice
  • 4 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • majčina dušica
  • ružmarin
  • svježi peršin
  • sol, papar

Vino Degrassi Teran


0,75L

Temp. serviranja:
12ºC

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE:

Extra djevičansko maslinovo S-BUDGET, 1L

Glatko brašno S-BUDGET, 1kg

Pasirana rajčica S-BUDGET, 500g

Svinjska lopatica

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...