Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Obrada i razdvajanje dijelova janjećeg buta

Vaša ocjena:

1

Težina pripreme:

1

Vrijeme pripreme:

0 min
  1. Janjeći but je meso s malo masnoće, bogatog okusa i fine teksture. Najbolje meso je od janjeta starog nekoliko mjeseci. Sada kada ste savladali osnove možete započeti s obradom i razdvajanjem dijelova janjećeg buta.
  2. Važno je da meso režete vrhom noža kako ne bi oštetili meso koje je vrlo mekano. Prvo odrežite bedrenu kost te ju stavite sa strane. Nakon toga nožem lagano zarežite meso oko koljenične kosti kako biste ga odvojili od ostatka janjećeg buta. Sada ste došli do srednjeg dijela buta. Zarežete nožem uz zglob te pratite žilu kako biste odstranili srednju kost.
  3. Nakon što ste izvadili sve kosti od kojih možete skuhati finu janjeću juhicu ili temeljac, krenite s obradom mesa janjećeg buta kako biste ga izrezali na dijelove. Janjeće meso je toliko nježno da biste ovaj dio mogli raditi i bez noža. Nakon što ste prateći naš video izrezali janjeći but dobili ste 5 različitih komada mesa, a to su: ružica, orah, frikando, šol i koljenica. Na kraju s mesa odstranite kožu i suvišnu masnoću. Vaša janjetina je sprema za pripremu.

Dijelovi janjećeg buta:

Ružica je dobila takav naziv zbog svog izgleda koji nalikuje na ružu. Potrebna joj je kratkotrajna priprema jer je meso ružice vrlo mekano.

• Orah je okruglastog oblika te ima zglobnu kost koju obavezno odstranite. Odličan je za pripremu medaljona i odrezaka.

• Frikando je podatan za pečenja i pirjanja jer je meso nešto tvrđe pa je za taj dio mesa potreban malo dugotrajnija termička obrada. Vrlo je važno da kod obrade mesa maknete žile.

• Šol je meso kod kojeg je potrebno odstraniti višak masnoće, a podatan je za odreske i pohanje.

• Koljenica je izvrstan komad mesa za pirjanje ili pečenje, ali je kao kod frikandoa vrlo važno da odstranite žile.

Slijedeći puta kada odete u mesnicu znati ćete koji dio mesa želite, a sasvim je sigurno da ćete šol, ružicu ili orah odabrati za pripremu medaljona.

Dobar tek!

Sastojci

Za 0 osoba

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE:

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...