Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Vino i hrana

PRIČA O VINU I HRANI

MERLOT

Da je Bordeaux u Hrvatskoj, sorta merlot zvala bi se étourneaut. Kod nas čvorci neiskusnim vinogradarima pokazuju da je grožđe zrelo za berbu, a čvorak se na francuskom kaže étourneau. U Bordeauxu su ga nazvali merlot po riječi merle, njihovu nazivu za kosa, crnu pticu žutog kljuna koja tamo prva počne kljucati grožđe. 

Trsovi merlota vole suha tla na položajima s kojih se voda brzo cijedi, a vlagu ne voli ni u zraku jer mu grozd brzo počne truliti. Na sreću, zrije relativno rano pa ne dočeka onaj dio jeseni kad dominiraju kiše.

Vina su mu omiljena među prosječnim vinoljupcima, a oni koji misle da znaju više su podijeljeni što je dobro prikazano u filmu Stranputice. Glavni junak, vinski snob, ne voli ga jer, kaže, nema dovoljno karaktera i posvuda daje podjednaka vina.

Nije htio, ali je trebao reći podjednako dobra vina. Ta negativna reklama samo je nakratko smanjila popularnost vina koje neki  opisuju i kao «cabernet sauvignon koji traži  manje muke».

Dobri merloti stižu sa svih krajeva vinskog svijeta, a najbolji ipak iz njegove postojbine Bordeauxa, i to iz Pomerola s desne obale rijeke Gironde. Taj je dio Bordeauxa poznat po tome da merlot dominira u tamošnjoj klasičnoj mješavini s cabernet sauvignonom i cabernet francom i vinima daje mekoću i sočnost. 

Koliko mu god zamjerali pomanjkanje karaktera, merlot je zaslužan što su Château  Pétrus i Château Le Pin među najboljim i najskupljim vinima na svijetu.

U Hrvatskoj iz Podunavlja, Slavonije, Istre te Dalmacije stižu merloti koji redovito osvajaju priznanja na najvećim svjetskim ocjenjivanjima. Nema ga samo u  sjeverozapadnoj Hrvatskoj te na južnodalmatinskim otocima.

Ali ima ga na svakom stolu. Pristaje svim mesnim jelima osim bijele peradi, a ponajbolje je vino za hamburgere. Tu preporuku ne možemo preslikati na naše pljeskavice i ćevapčiće, koji su pikantniji. 

Vino i hrana

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...