Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Vino i hrana

Mlado vino

Mlado vino - Portugizac

Četvrt stoljeća trebalo je portugiscu da stekne sva građanska prava u hrvatskom vinskom svijetu

Još 1990. pisao je Srećko Ljubljanović, doajen našeg vinskog novinarstva, o potrebi za mladim vinom koje će obilježiti jesen kao što u Rimu s kestenima piju blago muzirajuća vina "dei castelli" s imanja oko glavnog talijanskog grada, a širom svijeta jedva čekaju treći četvrtak u studenome kad se otvaraju oprve boce mladog Beaujolaisa, vina napravljenog od sorte gamay posebnom metodom karbonske maceracije koja mu zadržava svježinu.

Godinu nakon tog napisa stigla je u zagrebačke restorane prva značajnija količina portugisca. Priča se širila pa smo donedavno čak imali i festival te sorte koja nam je stigla iz Austrije, a podrijetlo joj je iz Portugala, što se tek nedavno ustanovilo. Prije se vjerovalo da je ime dobila po portugalskom trgovcu sadnim materijalom koji je prije više od stoljeća živio i radio u Beču.

Današnji su Portugalci, pak, zaštitili ime portugisca, a mi smo šutjeli, umjesto da tražimo dozvolu za njegovo korištenje jer je to tradicija kao što su učinili svi naši susjedi iz bivše Austro-ugarske monarhije. Zato se ne treba začuditi kad se na boci pročita Purtugizec. Na tom starom plešivičkom nazivu ni Portugalci nam ne mogu zamjeriti.

Kako god ga zvali, u njemu u jesen treba uživati. Riječ je o vinu koje prvo postane spremno za točenje nakon berbe pa ga podjednako vole oni koji piju vinu, jer mogu uživati u njegovoj mladosti, kao  i oni koji vino rade jer ga lako prodaju i brzo naplate.

Portugizac je, po literaturi, vino tamnocrvene boje, lijepe sortne arome i ugodnog blagog okusa, niskih kiselina te karakteristične lagane oporosti. U praksi, boja je često i ljubičasta, aroma doista lijepa i prepoznatljiva, a kiseline se, pravilnim odabirom trenutka berbe, mogu zadržati. Štoviše, današnji portugisci su i prepoznatljivi po ugodnoj kiselosti zbog koje pristaju tradicionalnim jesenskim jelima svih naših krajeva u kojima prevladava kiseli kupus.

Guska, patka, buncek, kuhane i pečene kobasice, krvavice jela su kojima najskuplji bordoški ili burgundijski crnjak neće pristajati tako lijepo kao portugizac. A ni pečenim kestenima. Podjednako je lijepo  njime prvo kraj vatre na kojoj se kesteni peku gasiti žeđ, ali poslije slast koju taj jesenski šumski plod pruža.  

 

Vino i hrana

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...