Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Vino i hrana

Druženje uz piće

Nazdravite - gemištom!

Uz slastan roštilj najbolje odgovara da popijete koju čašu vina, a možda i gemišta. Ovo lagano piće odlično osvježava i dobro upotpunjuje bogatu gastronomsku ponudu vašeg stola 

Gemišt je popularno piće koje dobro prija uz pečeno meso, neizostavan je dio obiteljskog ili blagdanskog ručka i duljih vikend-druženja. U hrvatskoj ugostiteljskoj tradiciji gemištom se uglavnom naziva piće dobiveno miješanjem bijelog vina s gaziranom mineralnom vodom, a njegov naziv na njemačkom (gemischt) znači: mješanac.

Vrlo se jednostavno spravlja, a popularan je zahvaljujući pravilno odabranom vinu, uglavnom slabog alkohola, umjerene kiselosti i nježne arome. Za gemišt je najbolje koristiti sorte suhog bijelog vina, kao što su graševina sjeverozapada Hrvatske, bijela vina sorte kraljevina i moslavac, ali nikako nemojte uzimati traminac jer biste se mogli razočarani rezultatom. Njega je bolje konzumirati samog.

Najčešće se gemišt spravlja u čašama za bijelo vino od 2 dl. Izvorni gemišt bila je mješavina vina i vode u omjeru 8:2, ali s vremenom je postao nešto blaža varijanta, pa se obično pravi od pola vina i pola vode. U Samoboru postoji posebna verzija ovog pića, a zove se škropec jer se u manju čašu do crte koja označava 1 decilitar toči vino i odozgora se samo malo poškropi mineralnom vodom.

Vrlo često se gemišt uspoređuje s pjenušcem. Za prave ljubitelje ovog pića dobar gemišt zasjenit će čak i pjenušac. Mjehurići koji se lagano dižu u čaši lako će prevariti i vas.

U svakom slučaju, najbolje je piti gemišt tijekom jela ili odmah nakon obroka, a još bolje prija ako imate ekipu koja je spremna za toplih proljetnih dana organizirati dobru zabavu uz roštilj i druženje. 

Vino i hrana

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...