Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Vino i hrana

PRIČA O VINU I HRANI

PINOT CRNI

Bez njega ne bi bilo pinota bijelog, pinota sivog ni chardonnaya. Prva dva su nastala prirodnom mutacijom gena pinota crnog za boju kožice. Treći mu je dijete iz "braka" sa zagorskim Kazanovom, sortom belina bijela velika, koju u francuskoj zovu gauois blanc, a u njemačkoj weisser heunisch, a potječe iz okolice Krapine i roditelj je, osim chardonnayu, i frankovki te moslavcu, a možda, još nije dokazano, i rajnskom rizlingu.

Pinot crni je jedna od najstarijih vinskih sorata vinove loze. Potječe iz Burgundije i tamo daje najbolja crna vina na svijetu. Na listi najskupljih vina objavljenoj 1. kolovoza 2015. boca burgundijske vinarije Domaine de la Romanee Conti iz istoimenog vinograda prodavala se po prosječnoj cijeni od 13.000 dolara, a Henri Jayer Richebourg Grand Cru bio je 2000 dolara skuplji. Jayer je za života bio među najcjenjenijim proizvođačima crnog pinota, a nakon smrti 2006. cijene njegovih vina skočile su u nebo. Berba 1962. tako se prodaje po prosječnoj cijeni od 200.000 kuna.

Vina crnog pinota odlično podnose godine, a vole i odležavati u drvenim bačvicama koje se u Burgundiji zovu "piece", i imaju 228 litara, tri više od  barriquea iz Bordeauxa. Sorta je jako zahtjevna u vinogradu i u podrumu i ne daje prosječna vina. Ili su izvrsna, ili ne valjaju.

Dobri crni pinoti prekrasno mirišu po bobičastom voću. Neki po jagodama, drugi po malinama, treći po kupinama, višnjama, trešnjama, a četvrti, oni najbolji, po svemu tome i još po ljubičicama te, ako su njegovani u drvenim bačvicama po dimu, a oni odležani i po divljači te zemlji.

To je sorta hladnijih podneblja pa odlični crni pinoti stižu i s Novog Zelanda te iz Južnog tirola.  Kod nas su najbolji s Plešivice, sve su bolji iz Zagorja i Međimurja, a neki senzacionalni, posebno iz berbe 2006., stigli su i iz Kutjeva. Savršeno se dobro sljubljuje s pečenom patkom ili guskom, fazanom na paprikaš ili jelima s najaromatičnijim gljivama. 

Vino i hrana

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...