Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Vino i hrana

PRIČA O VINU I HRANI

TERAN

Najpotcjenjenije hrvatsko crno vino svakako je teran pa je problem s prodajom naših terana pod tim imenom u Europskoj uniji, nakon što su Slovenci neopravdano zaštitili to ime, najbolje što mu se moglo dogoditi. Počelo se pričati o sorti koja je 1880. rasla u čak 90 posto istarskih vinograda, a tad ih je tamo bilo više nego što ih danas ima u cijeloj Hrvatskoj. Danas ga ima samo osam posto, ali i dalje je najzastupljenija crna sorta u Istri.

Mnogi su terane upoznali kroz istarsku supu, zagrijano vino sa šećerom, paprom i uljem u koje se umače kruh prepečen na roštilju. Uobičajenom vinifikacijom teran daje svježa vina nižih alkohola, naglašene kiselosti, izraženog okusa i intenzivne rubinske boje s ljubičastim odsjajima koju uspoređuju sa zečjom krvi.

Takva vina odlično pristaju zimskoj hrani, kobasicama, ombolu i sličnim mesnim specijalitetima koji se u unutrašnjem dijelu poluotoka služe uz kiseli kupus. Dobra su i uz žgvacet, taj divni istarski oblik gulaša, od zeca ili nekog drugog tamnijeg mesa.

Zbog svježine jedinstvene za crna vina mnogi od terana rade fine rosée, te pjenušce koji također traže visoku kiselost. I jedni i drugi su odlična aperitivna vina, a mogu popratiti i jednostavnije pripremljena mesna jela, poput carpaccia.

Na vidjelo su počeli izlaziti i neki drukčiji crni terani, odležani, smireni, mekanog okusa i prekrasnog voćnog mirisa u kojem dominira jagodičasto voće i crveno bobičasto poput maline. Vinari kao da su ih skrivali, a takva vina odlično se slažu i sa sočnim odrescima od odležane govedine ili najfinijim komadima jelenjeg mesa.

Teran je poseban i po visokom ukupnom sadržaju polifenola, spojeva koji blagotvorno djeluju na srce i krvne žile te jačaju imunološki sustav.

Treba reći i da su Slovenci pod imenom terana zaštitili refošk. To je druga sorta koja daje slična vina, a ima je i kod nas. Zbog tog "detalja" problem vjerojatno nije velik kako to na prvi pogled izgleda i lakše će se riješiti, a teran neće postati ist(j)eran ni prot(j)eran nego ostati istarski i hrvatski vinski ponos pod svojim starim imenom. 

Vino i hrana

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...