Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Vino i hrana

PRIČA O VINU I HRANI

TRAMINAC

Lako ga je prepoznati u vinogradu, jer zrelo grožđe ima izrazito ružičastu boju, zbog koje se i zove traminac crveni. I u čaši je podjednako prepoznatljiv, po jedinstvenoj mješavini aroma ružinih latica, rahat lokuma, ličija, ponekad i đumbira. Klonskom selekcijom napravljen je i traminac mirisavi, još izraženijih mirisa. 

Daje senzacionalna vina, ali samo u rukama dobrih vinogradara. Da, vinogradara. Grožđe nakuplja puno šećera, no nedostaje mu kiselina pa je za vrhunski rezultat u boci najvažniji pravilan odabir trenutka berbe. Potječe iz Tramina u Južnom Tirolu, a da najbolja vina daje u francuskom Alsaceu složit će se svi osim Iločana. Nisu ni oni daleko od istine jer su iločki traminci stvarno posebna vina. Posebno kad su kasnije brana pa imaju čvrsto tijelo, ostatak neprovrelog šećera daje im dodatnu punoću, a moćni Dunav kraj kojeg rastu i mineralno tlo osigurava im ipak i zadovoljavajuću svježinu.

U Kutjevu su od traminca napravili neke od najboljih hrvatskih ledenih berbi i izbornih berbi prosušenih bobica, a izvrsna moćna suha vina u pojedinim berbama, pamti se 2009., stigla su i s Plešivice. Smatra se sortom toplih podneblja, ali vrlo dobrim tramincima diče se u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Slovačkoj, Novom Zelandu, Čileu te američkim saveznim državama Oregon i Washington.

Bez obzira odakle stiže, traminac je zavodljivo vino i vino za zavođenje. Malo tko može ostati ravnodušan na njegov miris, no zbog intenziteta ne može ga se puno popiti, nego taman toliko koliko treba ljubavnicima.

Kome to nije dovoljna preporuka kad ga piti, neka zna da je tramince vrlo teško spariti s hranom jer jednostavno ne priznaje pravila. Za moćni suhi traminac treba tražiti kombinacije poput dimljenih pačja prsa u umaku od crvenih naranči ili egzotičnog voća, a neće se pogriješiti ni s jelima od divljači uz koja se inače piju crnjaci.

Slađi traminci dobar su par začinjenoj tajlandskoj kuhinji, a oni u kojima se osjeti plemenita plijesan, najboljim mekanim sirevima ili raviolima punjenima gusjom jetrom. Pristajat će i uz masniju ribu s tartufima.

Vino i hrana

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...