Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Svježe začinsko bilje

Bosiljak

Bosiljak je simbol ljeta – jednogodišnja je biljka koju početkom svakog ljeta treba ponovo sijati ili presađivati. Usto, svježi bosiljak se proslavio kao savršen začin za rajčicu pa je time njegova uloga dvostruko vezana za ljetnu sezonu.

Bosiljak je simbol ljeta – jednogodišnja je biljka koju početkom svakog ljeta treba ponovo sijati ili presađivati. Usto, svježi bosiljak se proslavio kao savršen začin za rajčicu pa je time njegova uloga dvostruko vezana za ljetnu sezonu. Grčko ime za bosiljak u prijevodu znači “kralj”, što pokazuje koliko su mu važnosti pridavali stari Grci. Postoji mnogo vrsta bosiljka i sve se mogu upotrijebiti u kuhinji – bosiljak krupnog lista, sitnolisni, vrlo aromatični i ljubičasti bosiljak tri su vrste koje se kod nas najčešće koriste. Ako ste sretnik s vrtom prepunim bosiljka onda vaša ljetna kuhinja sigurno često miriše na “pesto genovese” – čuvenu pastu od bosiljka, češnjaka, sira i pinjola, koji izvrsno ide uz tjesteninu i razne marinade. Listovi bosiljke se ne peru, već samo brišu od prašine, a svježe listove bosiljka bolje je trgati ili zdrobiti u mužaru nego rezati. Trganjem ćete osloboditi više mirisa eteričnih ulja. Obožavaju ga svi meki sirevi, a u novije vrijeme popularan je začin i prilikom izrade slastica. 

Suhi začini ili mirodije

Svježe začinsko bilje

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...