Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Svježe začinsko bilje

Čubar

Čubar je jednogodišnja začinska i ljekovita biljka koja potječe iz Sredozemlja.

Čubar je jednogodišnja začinska i ljekovita biljka koja potječe iz Sredozemlja. Svojim jakim, pomalo paprenim okusom koji podsjeća na timijan i origano, privlači kuhare diljem svijeta pa je čest gost u mnogim jelima s mahunarkama i krumpirom a posebno dobro ide uz razna variva. Često se koristi u raznim mješavinama začina pa je možemo naći u nadjevima za kobasice kojima daje božanstven okus. Ljeti ga možete dodati u razne salate. Ako želite sačuvati svježe listove čubra, jednostavno ih stavite u neku plastičnu manju posudu i odložite u zamrzivač. Na taj način ćete uvijek imati svježe listove čubra kad vam zatrebaju kao dodatak varivu od mahuna, graha ili boba.  Naravno da ih možete i posušiti, ali ih berite neposredno prije cvjetanja i stavite da se posuše na neko toplo i prozračno mjesto. Čubar ima ljekovita svojstva i najćešće se koristi kod ublažavanja grčeva u crijevima i želucu. Povoljno djeluje na rad jetre i žuči. Još su stari Rimljani i Grci smatrali da čubar ima afrodizijačka svojstva. Čubar je biljka koja nije toliko osjetljiva na hladnoću kao njen rođak vrijesak, pa je možete zasaditi u proljeće u vrtu i na ljeto uživati u njegovom opojnom mirisu.

Suhi začini ili mirodije

Svježe začinsko bilje

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...