Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Suhi začini ili mirodije

Zdravo i ljekovito

Ljekoviti začini koje morate imati u kuhinji

Donosimo vam popis začina koje bi bilo dobro uvijek imati u kuhinji jer imaju brojna ljekovita svojstva!

Jeste li se ikada zapitali kako su ljudi počeli koristiti začine u prehrani? Osim što jela čine ukusnijima, začini imaju i brojna ljekovita svojstva. Ako se koriste u pravim količinama i u pravo vrijeme, pretvorit će hranu u prirodni lijek. Evo bez kojih začina jednostavno ne možemo…

1. Muškatni oraščić

Muškatni oraščić važan je začin za zdravlje srca i živčanog sustava. Pomaže u liječenju tegoba u vezi s prijenosom električnih impulsa do srca, krvožilnim sustavom, ali i mentalnim zdravljem. Ako patite od anksioznosti, depresije, promjene raspoloženja, razdražljivosti ili nesanice, konzumirajte muškatni oraščić u omiljenom piću ili desertu.

2. Klinčić

Klinčić je dobar izbor za sve one koji imaju problema s probavom, želucem i jetrima. Ulje klinčića također je ljekovito, a njegova antiseptička svojstva korisna su za brže zacijeljivanje rana i liječenje akni, no ako imate osjetljivu kožu budite oprezni s njegovom primjenom. Klinčić pomaže u regulaciji razine šećera u krvi pa je koristan i dijabetičarima. Zbog svojih antivirusnih svojstava utječe i na razvoj otpornosti organizma.

3. Kardamom

Kad imate problema s bubrezima, kardamom će na njih djelovati poput nektara. Ako vam pak nedostaje energije, imate slabu probavu, problem s čestim mokrenjem ili nizak libido, kardamom će vam i te tegobe olakšati. Dodajte svom jelu malo ovog začina pa će ono biti ukusnije i lakše probavljivo. Zanimljivo je da ga Marokanci stavljaju čak i u kavu.

4. Šafran

Šafran ublažava upale, pomaže u čišćenju krvi i jetara te pospješuje probavu. Da biste pročistili jetra, skuhajte vodu, dodajte šafran i ostavite da se mješavina ohladi, a zatim je pijte tjedan dana. Pritom obavezno izbjegavajte konzumiranje alkohola.

5. Korijandar

Korijandar je izvrstan za sve koji imaju dugoročne probavne tegobe koje izazivaju i upale. Potiče apetit, sprečava nadutost te čisti organizam od toksina. Dobar je protiv grčeva, a upotrebljava se i u čajnim mješavinama za „čišćenje“ krvi te protiv kašlja.

6. Đumbir

Kao začin koristi se osušeni korijen đumbira, a koristan je protiv grčeva, manjka apetita i želučane neuroze. Jača imunološki sustav, štiti od nastanka čira na želucu te sprečava zgrušavanje krvi. Đumbir je odličan lijek za prehladu i kašalj jer ublažava upalu grla i začepljenje nosa. Američka su istraživanja pokazala da je dobar u prevenciji raka jajnika, a koristi se i kao lijek protiv probavnih tegoba jer u crijevima ima ulogu antiseptika koji uništava bakterije.

7. Sjemenke luka

Sjemenke luka poboljšavaju probavljivost hrane te ubrzavaju metabolizam. Također, imaju protuupalna svojstva i oslobađaju organizam od toksina.

8. Koromač

Koromač je jedan od najboljih ljekovitih začina za smanjenje probavnih tegoba. Uz poticanje metabolizma i bolju probavljivost hrane, dobar je i protiv nadutosti. Korijen koromača služi za „čišćenje“ krvi i smirivanje grčeva, posebno kod male djece. Odlično je sredstvo i za dišne puteve te se koristi pri iskašljavanju. Bogat je dijetalnim vlaknima koja su važna za pravilan rad probavnog sustava, a lukovica koromača obiluje vitaminom C koji je antioksidacijski vitamin topiv u vodi.

9. Kim

Smatra se nastarijim europskim začinom, a koriste se njegovi zreli plodovi (sjeme). Kim otvara apetit, pospješuje probavu te je dobro sredstvo protiv nadutosti. Kod male djece upotrebljava se za smirenje grčeva, a u narodnoj se medicini koristi za smirivanje problema sa želucem i crijevnim grčevima pa je i čest sastojak čajeva protiv zatvora. Čitave sjemenke kima dodajte pri kraju kuhanja da okus ne bi bio pregorak.

 10. Cimet

Jedan je od najstarijih začina, a čak su ga i stari Egipćani koristili za balzamiranje prije 2500 godina. Koristio se i kao tonik za organizam, ali i za osvježenje daha. Ima antioksidacijski učinak, odličan je za smanjenje sluzi u plućima, a možete ga dodati u čaj, vruću čokoladu ili zobene pahuljice.

Suhi začini ili mirodije

Svježe začinsko bilje

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...