Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Svježe začinsko bilje

Ružmarin

Ime ove aromatične mediteranske biljke potječe iz latinskog i znači “morska rosa”.

Ime ove aromatične mediteranske biljke potječe iz latinskog i znači “morska rosa”. Ružmarin dolazi iz mediteranskih krajeva, gdje raste na tlu bogatom kalcijem. Ima snažan i prodoran okus, ali izuzetno ugodan miris pa je stoga vrlo zastupljen u mediteranskoj kuhinji. Talijanima je to omiljeni začin za jela od janjetine i teletine, osobito uz dodatak vina, maslinova ulja i češnjaka. Ružmarin sadrži mnogobrojne aktivne sastojke korisne za naše zdravlje. Njegovi flavonoidi djeluju kao antioksidans i potiču cirkulaciju, a ružmarinska kiselina djeluje antiseptički i smanjuje upalne procese. Povoljno djeluje na iskašljavanje, pa se koristi u liječenju  infekcije bronhija, uha, nosa  i grla. Osim toga, učinkovito je sredstvo za jačanje organizma kod velikih tjelesnih napora. Kod vanjske primjene ružmarin se razblažuje s neutralnim uljem (suncokretovim) pa se upotrebljava kod bolova u mišićima i reumatskih bolova. Možete ga uzgajati u teglici na kuhinjskom prozoru ili u vrtu da vam uvijek bude pri ruci. Da bi sušeni listovi pustili svoju ukusnu aromu, zdrobite ih neposredno prije uporabe. Njihova čvrsta struktura zna biti neugodna u završnom jelu, pa ga nasjeckajte vrlo sitno ili zdrobite u mužaru, a možete staviti i grančicu koju obavezno  izvadite prije posluživanja.

Suhi začini ili mirodije

Svježe začinsko bilje

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...