Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Svježe začinsko bilje

Moćan začin

Top 5 zdravstvenih prednosti korijandra

Korijandar se koristi kao začin u svakodnevnoj prehrani, a organizmu donosi brojne zdravstvene dobrobiti – otkrijte koje!

Popularni začin korijandar, osim što je poznat po specifičnom mirisu listova, također je poznat i po brojnim zdravstvenim dobrobitima koje su bile poznate još u davnoj prošlosti. Tako su ga naši preci koristili za liječenje mnogih bolesti, uključujući crijevne tegobe, loš dah, probleme s libidom i slično. Do danas su pak otkrivene i dodatne prednosti konzumiranja ovog ljekovitog začina. Korijandar je, naime, bogat vitaminima A i C, kao i mineralima željezom i kalcijem, pa pomaže u snižavanju „lošeg“ kolesterola i krvnoga tlaka. No, to nije sve – navodimo još pet razloga zašto biste svakako trebali zavoljeti korijandar!

Smanjuje razinu kolesterola u krvi

Kao što smo već spomenuli, sjemenke korijandra utječu na smanjenje „lošeg“ kolesterola i triglicerida, a istovremeno povećavaju razinu „dobrog“ kolesterola u krvi. Stoga je ova namirnica korisna onima koji boluju od visokog kolesterola i bolesti srca, a može pomoći i u prevenciji nastanka srčanog i moždanog udara jer sprečava nakupljanje kolesterola u venama i arterijama.

Uništava gljivice i čisti organizam

Korijandar sadrži eterična ulja koja su korisna za čišćenje organizma, a u prošlosti se koristio u čišćenju organizma nakon trovanja živom. Ovo se ulje u malim dozama može koristiti i za liječenje kožnih bolesti, poput ekcema ili blagih opeklina, a također ima i protugljivično djelovanje. Upravo zahvaljujući tim eteričnim uljima, korijandar pomaže u izlučivanju enzima te na taj način pospješuje i probavu, rad jetara i crijeva.

Snažan je antioksidans i izvor vitamina

Korijandar je bogat antioksidansima, vitaminima A i C te mineralima. Stoga je dobar saveznik u borbi protiv prehlade jer će osnažiti imunitet, a vjeruje se da pospješuje i vid te zdravlje kostiju.

Smiruje želudac

Korijandar vam može pomoći kod problema s grčenjem mišića, kao i protiv probavnih tegoba. Bogat je antimikrobnim spojevima koji pomažu u smirivanju crijeva, mučnina i povraćanja.

Ublažava „ženske“ tegobe

Korijandar je prirodni stimulator i regulira pravilno lučenje endokrinih žlijezda. Ova biljka pomaže u regulaciji menstruacijskog ciklusa te smanjuje bolove i grčeve.

Suhi začini ili mirodije

Svježe začinsko bilje

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...