Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Suhi začini ili mirodije

Osebujan začin

Upoznajte tonku – začin specifične arome

Upoznajte tonku - začin koji tek trebate otkriti!

Ovaj tropski začin, plod južnoameričkog drva, ima posebnu aromu. Specifična mješavina voćnih i pikantnih mirisa tonke stvara dojam kao da istovremeno osjećate vaniliju, klinčić, cimet, badem i šafran. Nevjerojatno je koliko se različitih mirisa može spojiti u jednom malom zrnu!

Čarobni svijet egzotičnih mirodija privlači nas svojim bojama, mirisima i teksturama. Pravo kulinarsko bogatstvo skrivaju sjemenke, kora i plodovi začinskoga bilja. Jedan od rijetkih i vrlo cijenjenih začina današnjeg kuharstva su sjemenke tonke. 

Tonka se obično riba kao muškatni oraščić i vrlo se često koristi kao zamjena za vaniliju u slatkim jelima, desertima i aromatiziranju napitaka, a dodaje se i sladoledu upravo zbog specifičnog slatkog mirisa. Također, aroma tonke vrlo je popularna u proizvodnji parfema i poboljšanju okusa duhana.

Sam naziv tonka potiče iz jezika lokalnog stanovništva regije Južne Amerike gdje raste to drvo i u prijevodu znači mahuna, jer podsjeća na vrlo smežuranu i naboranu mahunu. Sadrži kumarin koji znatno povećava esencijalnu aromu zrna.

Aroma tonke je svestrana: ako se dodaje hladnim jelima, dodaje im note meda i karamele, a u toplim jelima izraženije podsjeća na vaniliju. Dobro se uklapa u riblja jela, školjke, šalšu od rajčice, harmonična je u kombinacijama s mlijekom, makom, bademom, kruškom, orahom. Može se kombinirati i sa sličnim aromama – klinčićem, anisom, cimetom ili čili paprikom.

Pedesetih godina 20. stoljeća tonka je bila zabranjen začin u SAD-u zbog njenog sastojka kumarina jer se smatralo da u velikim količinama izaziva oštećenje jetara. Zanimljivo je kako nijedno istraživanje nije potvrdilo taj štetan učinak sjemenke tonke na ljudski organizam, pogotovo ne u količinama koje se konzumiraju u jelima.

Na našem tržištu tonka nije široko prisutna, ali u drugim zemljama, primjerice, Francuskoj i Italiji, vrlo je popularna. U domovini, Južnoj Americi, pasta od zrna tonke miješa se s mlijekom i smatra se da takvo piće ima afrodizijački učinak, ali nijedno istraživanje to nije ni potvrdilo, ni opovrgnulo. No, jedno je sigurno – aroma tonke promijenit će vaše jelo i poklonit će mu oplemenjen i bogat miris koji ćete dugo pamtiti.

Suhi začini ili mirodije

Svježe začinsko bilje

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...