Novosti

UTJEHA U TANJURU

Sve tajne jesenskih jela

Dolaskom jeseni na naše stolove stigli su i mirisni jesenski plodovi koje najviše volimo u ukusnim varivima, juhama i neodoljivim slasticama.

Kad jesen u svom svom raskošnom izdanju pokuca na vrata, sve više se ušuškavamo pod dekice uz omiljeni film, seriju ili knjigu. Naravno, u svemu tome nam društvo pravi i omiljena hrana koja nas u hladnim, kišnim danima grije i daje onaj poseban cozy osjećaj. Bilo da je riječ o varivima, gustoj juhi ili pak omiljenoj piti, comfort food kao da je stvoren za jesenske dane.

Povedite se filozofijom comfort fooda koja kaže da bit nije samo u konzumaciji hrane već i njezinoj pripremi. Uživajte u biranju namirnica, omirišite ih, a kod kuće skuhajte najfinije delicije. 

Juhe uvijek pašu u hladnim danima, a ona od luka posebno je ukusna. Luk u glavnoj ulozi dat će joj posebnu aromu, a u kombinaciji sa sirom pretvara se u pravi gurmanski užitak. Poslužite li ju u omiljenoj zdjelici, onaj topli osjećaj ugode doći će sam po sebi.

Osim od luka, jeste li otkrili i juhu od češnjaka? Znamo da je sirov posebno aromatičan i intenzivnog okusa, no pečenjem on dobiva sasvim novo lice. Postaje mekši, slađi i blagog okusa. A upravo takva je i juha pripremljena od njegovog pečenog izdanja. Volite li ipak klasiku, isprobajte aioli umak koji će se odlično sljubiti s omiljenim hrskavim povrćem ili pak tortiljama.

Uz luk i češnjak, najdraži stanovnik jesenskih jela na žlicu nam je i krumpir. Iako ga najviše volimo grickati prženog, kad je riječ o comfort foodu, kuhanom krumpiru nema premca. Juhama i varivima daje onu nužnu gustoću, a čini nas dovoljno sitima da smo mirni i nekoliko sati. U juhama se krumpir odlično slaže s primjerice celerom, a kad je o varivima riječ – granice ne poznaje. Bilo mesno ili povrtno, izbor je samo na vama.

Jesenski comfort food nije potpun bez kolača, a njima u ovom periodu vlada jabuka. Klasik među desertima svakako je tradicionalna pita od jabuka koja nas uvijek vraća u djetinjstvo u bakinu kuhinju iz koje su se uvijek širile opojne arome. Mali odmak klasičnoj piti od jabuka možete dati pripremite li ju u – jabukama. Jer ovog voća nikad dosta. O pečenim jabukama ne moramo ni govoriti, osobito kad ih poslužimo uz kuglicu finog sladoleda, a u kombinaciji s makom dobiva sasvim novu notu.

Sve je još bolje i ukusnije kad znamo da su plodovi koje biramo s domaćih polja, uzgojeni s puno ljubavi i pažnje. Upravo takvi čekaju vas na policama SPAR-a s potpisom Vrtovi Hrvatske.