Suhi začini ili mirodije

Mali moćni saveznici

Začini koji će otjerati vaš bol

Osjećaj bola nikome nije ugodan. Najbrže i najjednostavnije rješenje za kojim najčešće posegne svatko od nas su tablete protiv bolova. No, jesu li one uvijek pravi odabir ili možda postoji nešto bolje od toga?

Malo tko zna da postoji cijeli niz začinskog bilja koje nam može pomoći da se riješimo bolova i drugih tegoba koje nas znaju iznenada zateći. Učinkovitost prirodnih lijekova ponekad je čak puno veća od tableta. Važno je naglasiti da uza sve to nisu prisutne nuspojave. Najdjelotvorniji prirodni saveznici našeg zdravlja svakako su kurkuma, đumbir, crni papar i ulje paprene metvice.

Crni papar tradicionalni je lijek kineske medicine, ali se rijetko primjenjuje kod nas iako je vrlo učinkovit protiv artritisa, poremećaja probave i bolova u trbuhu. Piperin, osnovni sastojak ovih malih zrnaca, znanstveno je dokazao svoju učinkovitost kad je riječ o bolnim zglobovima i artritisu. Najbolje ga je koristiti svježe mljevenog jer će imati sjajnu aromu i bit ćete sigurni u njegovu kvalitetu.

O kurkumi se govori da je začin koji je zlata vrijedan. Smiruje bolove u trbuhu i tegobe iritabilnog crijeva, a pozitivno utječe i na simptome depresije. Kurkumin je glavni sastojak ovog indijskog začina koji ima izraženo protuupalno djelovanje na ljudski organizam. Efikasan je kao i lijek ibuprofen, ali u znatno manjoj mjeri izaziva neugodan osjećaj. Stručnjaci preporučuju da se u jelo dnevno doda barem pola male žličice ovog začina. Za bolju apsorpciju kombinirajte kurkumu s masnoćama u prehrani.

Bezbojno, svijetložuto ulje paprene metvice pozitivno utječe na cijeli niz tegoba. Pravi je pomoćnik kad nam je potrebno razbistriti misli i riješiti se stresa. Svojom snažnom aromom smanjuje bolove u kralježnici, vratu i ramenima, prva je pomoć protiv probavnih smetnji i reumatskih bolova. Zbog snažnog učinka hlađenja, koristi se u oblozima i to tako da se po nekoliko kapi pomiješa s nekim od baznih ulja.

Glavobolje i migrene možete se riješiti pomoću đumbira, i to na vrlo jednostavan način. Đumbir djelotvorno smanjuje takve bolove, a pomaže i lakše kontrolirati neugodan osjećaj mučnine, koji često prati migrene. Čaj od đumbira bolje je piti malo ohlađen. Alternativa đumbiru može biti ružmarin. Njegov najveći učinak vidljiv je u smanjenju intenziteta glavobolje.

Dio ovih začina prisutan je u gotovo svakoj kuhinji, ali ako vas još nisu očarali svojim aromama, možda će njihova ljekovitost postati razlog zbog kojeg će se udomaćiti i na policama vašeg kuhinjskog ormarića.