Suhi začini ili mirodije

Crna zrnca

Pet detalja koje niste znali o crnome papru

Mala crna zrnca papra svima su nam poznata. No ove bobice nisu samo aromatični začin nego i odličan pomoćnik u održavanju našeg dobrog zdravlja.

Sasvim je uobičajeno mnoga jela začiniti crnim paprom. Juhama ovaj začin daje oštar okus, obogaćuje okus salata i priloga, a naglasit će i posebnost glavnoga jela. No, osim poznatih činjenica, o crnome papru postoje saznanja koja otkrivaju i njegovu ljekovitu stranu.

  1. Aromatična zrnca crnoga papra preporučuju se osobama koje boluju od srčanih i krvožilnih bolesti jer efikasno čiste krvne žile, razrjeđuju krv i poboljšavaju cirkulaciju.
  2. Sitna crna zrnca pikantnog okusa bogata su piperinom, havicinom, šećerom, enzimima, škrobom, uljem i alkaloidima. Osim toga, razina vitamina C u crnome je papru viša nego u naranče. Ovaj začin bogat je kalcijem, željezom i fosforom, karotenom i vitaminima B skupine.
  3. Crni papar izvrsno stimulira probavu jer čisti probavni trakt od nakupljenih toksina te potiče metabolizam aktivirajući sagorijevanje viška kalorija. „Zagrijava“ hladnu hranu i dobar je kao začin u salatama od sirovoga povrća.
  4. U kombinaciji s medom, crni papar djelotvorno čisti dišne putove i potiče iskašljavanje tijekom prehlade. Možete ga dodati i u tekućinu za grgljanje ako vas muči grlobolja.
  5. Crni papar djeluje antibakterijski i stimulira apetit. Prilikom vanjske upotrebe djelotvorno potpomaže liječenje upalnih procesa i gnojnih rana.