Vino i hrana

PRIČA O VINU I HRANI

CABERNET SAUVIGNON

Slatko crno voće, cedrovina i našiljena olovka temeljne su arome cabernet sauvignona iz Bordeauxa, metvica i eukaliptus prepoznaju se u australskima, na čokoladu podsjećaju oni iz Južne Amerike... Drukčije mirise imaju vina ove sorte s različitih krajeva svijeta, no uvijek je prepoznatljiv po crnom ribizu i naglašeno rubinskoj boji. 

Izvorno francuska sorta nastala je spontanim križanjem moćnog crnog cabernet franca i aromatičnog bijelog sauvignona, a proširila se gotovo svim vinskim regijama toplije i umjerene klime. Kod nas daje odlična vina u Dalmaciji, Istri, Slavoniji i Podunavlju, a samo ga u  sjeverozapadnoj Hrvatskoj ima manje. No, čak su i u hladnom Zagorju su od njega radili ledene berbe, s popriličnim uspjehom, po uzoru na još hladniju Kanadu.

Ne daje puno grožđa, ali rodi redovito. Bobice su mu sitne, plavkaste, a puno je kožica prema soku pa su vina jake boje i izraženih tanina zbog kojih odlično stari. Najbolji cabernet sauvignoni svijeta, a to su bordoška vina iz Medoca s lijeve obale Gironde te Gravesa s iste strane njezina pritoka Garonne u punoj su snazi desetljećima nakon berbe. Zbog tanina dobro podnosi i odležavanje u hrastovim bačvicama koje ga obogaćuju aromama hrastovine poput vanilije, kruha prepečenca, kokosa, čokolade, začina...

Unatoč svim kvalitetama u Bordeauxu ga redoivito miješaju s merlotom i cabernet francom, sortama koje mu daju sočnost, a slične su mješavine česte i kod nas. U Toskani, u vinima koja zbog kvalitete nazivaju i Supertoskancima, često ga dodaju lokalnoj sorti sangiovese.

Spada među vina koja se najbolje sljubljuju s hranom, a prirodni partneri su mu jela od crvenog mesa. Pri izboru treba paziti na njegovo podrijetlo te starost, ali gotovo da se ne može pogriješiti posluži li ga se uz govedinu, pačja prsa, obrazine od divljači, janjeća rebrica...