Vino i hrana

PRIČA O VINU I HRANI

CHARDONNAY

ABC kratica je za englesku frazu Anything But Chardonnay, koja znači "bilo što osim chardonnaya", a označava zasićenje tisućama sličnih i neuzbudljivih vina od te sorte. Svaki vinoljubac redovito se susretao s jeftinim i dosadnim chardonnayima, no među njima je često otkrivao i genijalna vina.

Ponajprije pod imenom Chablis. Riječ je o selu pokraj Burgundije iz kojeg stižu najbolji chardonnayi. Napeti su, vrlo često i nervozni poput Woodyja Allena u genijalnim filmovima na koje malo tko može ostati ravnodušan, ali mineralni, s jedinstvenim okusom školjaka, krede, soli... Iz Chablisa stiže i tehnologija odležavanja na kvascima koju Francuzi zovu sur lie, a vinima daje punoću i, istovremeno, nevjerojatnu svježinu te arome tostiranog kruha, oraha i lešnjaka.

U ostalim dijelovima Burgundije chardonnay ima jače voćne arome. U Južnom Tirolu su lakši, svježiji i s izraženijim cvjetnim mirisima, a senzacionalna vina daje u Kaliforniji. Chateau Montelena 1973., vino koje je napravio naš Miljenko Mike Grgić, pobijedilo je tri godine kasnije na Pariškom sudu, legendarnom slijepom ocjenjivanju najboljih kalifornijskih i francuskih bijelih vina.

Hrvatska mora biti ponosna i zato što je chardonnay zagorski sin. Belina bijela velika, koju francuzi zovu gouis blanc, a Nijemci heunisch weiss, sparila se slučajno s crnim pinotom i dala tu veliku sortu. Koliko je chardonnay prilagodljiv, pokazuje i činjenica da kod nas podjednako dobra vina daje na hladnoj Plešivici kao i u vrelim regijama Slavoniji i Podunavlju, a uzgajaju ga i u Istri, pa čak i Dalmaciji.

Vinogradari ga vole jer se opire bolestima i daje obilan rod, a nema ni jako izražene mirise pa ga mogu ponuditi bilo kojem segmentu tržišta. Temeljna voćna aroma mu je breskva. Ako je odležan, osjeća se orah, a oni odležani u hrastovim bačvicama mirišu po maslacu i prepečenom kruhu. Chardonnayi se odlično sljubljuju jelima od najfinije ribe i pečenjima od svjetlijeg mesa.