Vino i hrana

PRIČA O VINU I HRANI

SYRAH ILI SHYRAZ

Poput hladnokrvnih životinja, syrah ili shiraz traži sunce da bi dao vina koja prekrasno griju tijela, srca i duše. Sorta vjerojatno potječe iz današnjeg Irana, u kojem postoji i grad Shiraz. Od tamo je u antičko doba preko Sicilije stigla u Europu. 

Udomaćila se u sjevernom dijelu doline francuske rijeke Rhone gdje daje snažna, začinjena, korpulentna i dugovječna vina iznimno tamne boje. Kao u najvećem dijelu Francuske, na ponajboljim bocama ne piše sorta nego apelacije (područja uzgoja), a najcjenjenije su Hermitage i Cornas.

Loze shiraza, kako ga zovu u zemljama engleskog govornog područja, starije od 100 godina velika vina daju i u južnoaustralskoj dolini Barossa. I tamo kao da mu skrivaju ime pa se najskuplji svjetski shiraz, začinjen malim udjelom cabernet sauvignona, od 1951. prodaje pod imenom Grange. To je i jedino veliko vino na svijetu koje nije od grožđa s uskog područja. Za njega se beru najbolji trsovi iz četiri vinogorja, s područja velikog poput nekadašnje Austrougarske monarhije, ako ne i većeg.

Syrah ili shiraz uspješno uzgajaju širom svijeta. Posljednjih 20-ak godina je nedvojbeno najpopularnije crno vino nižeg i srednjeg cjenovnog razreda zato što mu ni mlada i jednostavna vina nisu bezlična, a ona koja su pomnije pripremana odlično podnose vrijeme i kvaliteta im raste desetljećima.

Često se koristi i za oplemenjivanje lošijih sorata i ta je praksa glavni razlog za veliki uzlet crnih vina iz najveće francuske vinske regije Languedoc Roussillon.

Kod nas najbolja vina daje u Sjevernoj Dalmaciji, od zadarskog zaleđa do Skradina, gdje pomalo istiskuje sorte ogromnog prinosa sađene prije 50-60 godina kad se "kvaliteta" mjerila samo kilogramima.

Prepoznatljivi mirisi syraha su kupina i crni ribiz, a s godinama odležavanja pojavljuju se crni papar i čokolada. Mlađa vina od syraha fino pristaju tamnijem mesu s roštilja, a zrelija traže hranu snažnih okusa poput kobasica, pikantnih sireva i najboljih jela od visoke divljači.