Ropa vieja – kubansko nacionalno jelo

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

3

Vrijeme pripreme:

240 min
  1. Meso začinite solju i paprom. U tavi ili posudi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje pa pržite meso s obje strane oko 5 minuta.
  2. Prebacite meso na tanjur, a u istu tavu na masnoću od mesa dodajte na trakice narezane paprike i luk te pržite 2 – 3 minute.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak i narezanu mrkvu i pržite još minutu. Smanjite vatru i u posudu vratite meso, dodajte origano, kim, piment, dimljenu papriku, kumin, korijander i lovorov list, promiješajte pa dodajte vino, pasiranu rajčicu i mesni temeljac.
  4. Kuhajte na niskoj temperaturi oko 3 sata, dok meso potpuno ne omekša. Meso izvadite iz posude i pomoću 2 vilice natrgajte na tanke, duge komadiće. Vratite natrgano meso u posudu, dodajte narezane masline i nasjeckani peršin, po potrebi još posolite i na laganoj vatri kuhajte još 15 minuta. Poslužite uz rižu koju ste prethodno skuhali prema uputama na ambalaži.

Savjet: Ovo jelo možete pripremiti i tako da meso nakon prženja dugo pečete u pećnici na niskoj temperaturi, oko 3,5 sata na 150 – 160 °C.​

Sastojci

Za 4 osobe
  • 1 kg junećeg flama
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice mljevenog papra
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 veliki luk, tanko narezan
  • 3 paprike, tanko narezane 
  • 1 mrkva, oguljena i nasjeckana
  • 100 ml bijelog vina
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 300 ml mesnog temeljca
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1/2 žličice mljevenog pimenta
  • 1/2 žličice dimljene mljevene paprike
  • 1/2 žličice mljevenog kumina
  • 1/2 žličice mljevenog korijandera
  • 2 lista lovora
  • 150 g punjenih maslina
  • 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • 250 g riže, basmati

Vino Chianti Le Chiantigiane


0,75L

Temp. serviranja:
16-18ºC

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: