Okruglice od kruha u umaku od gljiva

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

1

Vrijeme pripreme:

60 min
  1. Kruh narežite na kockice i prelijte vrelim mlijekom. Promiješajte i ostavite sa strane da se ohlade.
  2. U tavi na dobro zagrijani maslac stavite sitno narezani luk i pržite ga do zlatnožute boje. Dodajte protisnuti češnjak, na kockice narezanu pancetu i na srednje jakoj vatri pržite još 1 - 2 minute. Umiješajte u namočeni kruh.
  3. Jaja razmutite, dodajte im krušne mrvice, peršin, žličicu soli, malo papra, muškatni oraščić i promiješajte. Pripremljenu smjesu dodajte ohlađenom kruhu i dobro izmiješajte.
  4. Od pripremljene smjese oblikujte okruglice. Kuhajte ih u kipućoj vodi 8 - 10 minuta, dobro ih ocijedite i ostavite na toplome mjestu.
  5. U tavi na zagrijanom maslinovu ulju pržite na ploške narezani luk do zlatnožute boje. Dodajte na manje komade narezane gljive i pržite ih dok tekućina koju gljive puste ne ispari. Dodajte protisnuti češnjak i pržite još oko minutu. Prelijte vinom, malo promiješajte pa prelijte vrhnjem za kuhanje i 75 ml vode. Posolite, popaprite i na laganoj vatri kuhajte 4 - 5 minuta. Okruglice poslužite prelivene s pripremljenim umakom i posute nasjeckanim peršinom.

SAVJET: za okruglice  je najbolje koristiti kruh star 1 - 2 dana.​

Sastojci

Za 4 osobe

Za okruglice:

  • 300 g bijelog kruha
  • 300 ml mlijeka
  • 25 g maslaca
  • 60 g luka
  • 25 g pancete
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 40 g krušnih mrvica
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • prstohvat naribanog muškatnog oraščića
  • sol i papar

Za umak:

  • 300 g svježih gljiva 
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • 80 g luka
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 50 ml bijelog vina
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ vezice nasjeckanog peršina
  • sol i papar

Vino Antunović Zeleni Silvanac


0,75L

Temp. serviranja:
12ºC

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: