Torta od vanilije i čokolade

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

2

Vrijeme pripreme:

65 min
  1. Bjelanjke odvojite od žumanjaka i istucite u snijeg. 
  2. Žumanjke i šećer pjenasto umutite, dodajte vanilin šećer, otopljeni maslac i mlijeko.
  3. Na kraju lagano, naizmjence, umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
  4. Smjesu izlijte u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
  5. Pecite oko 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C.
  6. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, a zatim ga narežite na kocke.
  7. Škrobno brašno, šećer, malo mlijeka i ekstrakt vanilije dobro izmiješajte.
  8. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja i dodajte mu, miješajući, pripremljenu smjesu. Zagrijavajte i nastavite miješati, a kad zavri, neka kuha nekoliko minuta pa maknite s vatre. 
  9. Umiješajte nasjeckanu čokoladu, listiće maslaca i miješajte da se otope. Dobivenu kremu prelijte preko biskvita, lagano promiješajte i smjesu izlijte u duguljast kalup za kruh (30×10 cm) obložen masnim papirom. 
  10. Površinu poravnajte, prekrijte plastičnom folijom i ohladite prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku nekoliko sati.
  11. Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa i prelijte čokoladnom glazurom.

Savjet: Ovu tortu držite u hladnjaku do posluživanja.

Sastojci

Za 10 osoba

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 40 g maslaca
  • 50 ml mlijeka

 

Krema:

  • 500 ml mlijeka 
  • 40 g šećera
  • 40 g škrobnog brašna
  • 1 – 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 100 g bijele čokolade
  • 120 g maslaca

 

Čokoladna glazura:

  • 100 g čokolade
  • 40 g maslaca

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: