Torta s kremom od vanilije

Vaša ocjena:

1

Težina pripreme:

2

Vrijeme pripreme:

70 min
  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa ih zajedno sa šećerom i vanilin šećerom pjenasto umutite. 
  2. Dodajte otopljeni maslac, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo, kakaom i bademima. Na kraju umutite snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte u smjesu.
  3. Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø 22 cm) koji ste prethodno prekrili masnim papirom.
  4. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
  5. Biskvit ostavite da se ohladi pa ga zatim prerežite da dobijete dvije biskvitne kore.
  6. Za svijetli biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite ih u čvrst snijeg. Žumanjke i šećer pjenasto umutite pa dodajte narančin sok, brašno pomiješano sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo. 
  7. Zatim lagano umiješajte bjelanjke istučene u snijeg.
  8. Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø 22 cm) koji ste prethodno obložili masnim papirom.
  9. Pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
  10. Škrobno brašno, šećer, bourbon vanilin šećer, žumanjke i malo mlijeka dobro izmiješajte.
  11. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja i umiješajte pripremljenu smjesu.
  12. Zagrijavajte i miješajte, a kad zavri, neka kuha nekoliko minuta pa dobivenu kremu maknite s vatre, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. 
  13. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag i umiješajte u ohlađenu kremu. 
  14. U kalup za tortu (premazan uljem da ga lakše izvadite) stavite tamni biskvit i preko njega nanesite oko pola kreme.
  15. Položite svijetli biskvit i preko njega kremu. Zatim drugi tamni biskvit i premažite ostatkom kreme. 
  16. Kolač dobro ohladite u hladnjaku nekoliko sati prije nego skinete kalup.
  17. Prije posluživanja zagrijte slatko vrhnje do vrenja i njime prelijte nasjeckanu bijelu čokoladu. Miješajte da se čokolada otopi, a kad postane mlaka, prelijte je preko torte. Ukrasite svježim borovnicama i poslužite.

Savjet: Kremu možete pripremiti i s pudingom od bourbon vanilije u koji ste umiješali šlag ili maslac.

Sastojci

Za 10 osoba

Tamni biskvit:

  • 3 jaja
  • 60 g šećera
  • 60 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žlice kakaa
  • 1 vanilin šećer 
  • 3 žlice mlijeka
  • 60 g maslaca
  • 60 g mljevenih badema

Svijetli biskvit: 

  • 2 jaja
  • 30 g šećera
  • 25 g glatkog brašna
  • 10 g škrobnog brašna 
  • ½ praška za pecivo 
  • 2 žlice narančinog soka

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 40 g škrobnog brašna
  • 2 bourbon vanilin šećera
  • 80 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 200 ml vrhnja za šlag

Preljev:

  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 100 g bijele čokolade
  • svježe borovnice za ukrašavanje

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: