Kamenice Rockefeller

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

1

Vrijeme pripreme:

40 min
  1. Školjke kamenice dobro očistite, a zatim ih nožem pažljivo otvorite.
  2. Ostavite meso školjke na polovici oklopa školjke koji ima dublji otvor, isperite i ocijedite tekućinu.
  3. Luk sitno nasjeckajte i stavite ga u tavu u kojoj ste otopili žlicu maslaca.
  4. Pržite ga da postane staklast pa dodajte nasjeckane češnjak, špinat i peršin.
  5. Nastavite pirjati, a kad špinat uvene, maknite s vatre pa sve usitnite u električnoj sjeckalici i ohladite. 
  6. Smjesi dodajte 2 žlice krušnih mrvica, tabasco, sol i papar.
  7. Preostale krušne mrvice pomiješajte sa zagrijanim maslinovim uljem, žlicom maslaca i posolite.
  8. U limenu posudu za pečenje stavite sloj soli i posložite školjke da budu na istoj razini.
  9. U svaku školjku stavite malo rakije, žlicu smjese od špinata u tankom sloju i pospite pripremljenim krušnim mrvicama.
  10. Pecite kratko u pećnici prethodno zagrijanoj na 210 °C dok površina ne dobije zlatnu boju i umak lagano zakuha pri rubovima.
  11. Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta, a zatim poslužite dok su vruće.

Savjet: U krušne mrvice možete umiješati malo naribanog parmezana pa time posuti ovo savršeno predjelo koje može biti i ukusna večera.

Sastojci

Za 6 osoba
  • 12 svježih školjki kamenica
  • 2 žlice maslaca
  • 2 – 3 ljutike (luk kozjak)
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 g listova svježeg špinata
  • 1 žlica narezanog lišća peršina
  • nekoliko kapi tabasco umaka 
  • 1 žlica maslinova ulja 
  • 100 g krušnih mrvica
  • 1 – 2 žlice rakije s okusom anisa
  • sol
  • mljeveni crni papar
  • krupna morska sol za podlogu
  • ploške limuna za posluživanje

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: