Napoleon torta

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

3

Vrijeme pripreme:

180 min
  1. Maslac sobne temperature narežite na listiće i stavite u brašno. Dodajte sol, jaja i ocat te oko 200 ml vode. Zamijesite elastično tijesto i ostavite pokriveno na sobnoj temperaturi da odstoji 15 minuta. 
  2. Tijesto podijelite na 12 do 14 dijelova i oblikujte kuglice. Na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljajte svaki komad pa prebacite na papir za pečenje. Možete ih valjati i na papiru za pečenje. 
  3. Tijesta izbodite vilicom i pecite svaki 8 do 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C tako da lagano posmeđe po rubovima. Kad se ohlade, pečene kore izrežite na veličinu kalupa za torte da sve budu podjednake. Ostatke sačuvajte. 
  4. Za kremu žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte. Slatko vrhnje i mlijeko zagrijte do vrenja, dodajte vanilin šećer, maknite s vatre, pa pripremljene žumanjke dodajte postupno uz miješanje. 
  5. Vratite na laganu vatru i uz miješanje zagrijavajte da se krema zgusne, ali ne zakuha jer će tada postati grudasta. Maknite s vatre i izlijte u drugu posudu. 
  6. U malo ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izmiješan maslac i konjak pa stavite u hladnjak da se dobro ohladi. 
  7. Nasjeckane orahe pomiješajte sa smrvljenim ostacima kora. Slažite tortu tako da koru premažete kremom, pospete orasima, pa stavite koru i tako dok ne potrošite sastojke. Zadnju koru premažite kremom, pospite orasima i čokoladom. Ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku prije posluživanja.

Savjet: Konjak možete zamijeniti i nekim drugim alkoholnim pićem.​

Sastojci

Za 4 osobe

Tijesto:

  • 600 g brašna
  • 300 g maslaca
  • 2 jaja
  • ½ žlice octa
  • ½ žličica soli

Krema:

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 200 ml mlijeka
  • 170 g šećera
  • 5 žumanjaka
  • 2 vanilin šećera
  • 100 g maslaca
  • 30 ml konjaka
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 130 g nasjeckanih oraha (lješnjaka ili badema)
  • 3 žlice fino nasjeckane čokolade

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: