Veganski burgeri od leće, slanutka i prosa

Vaša ocjena:

4

Težina pripreme:

2

Vrijeme pripreme:

75 min
  1. Leću i proso zasebno skuhajte u slanoj vodi pa ih dobro ocijedite i istresite u dublju posudu.
  2. Na jednu žlicu zagrijanog maslinova ulja stavite sitno narezani luk, naribanu mrkvu i pržite ih dok ne omekšaju i dobiju lijepu zlatnožutu boju. Dodajte protisnuti češnjak, još kratko pržite i dodajte kuhanoj leći i prosu.
  3. Ostavite da se svi sastojci ohlade do sobne temperature. Slanutak ocijedite, isperite, ostavite da se dobro osuši pa ga vilicom grubo usitnite, a zobene pahuljice sitnije nasjeckajte. 
  4. Leći i prosu dodajte sve sastojke osim lana i brašna, posolite, popaprite i dobro izmiješajte.
  5. Mljevenom lanu dodajte tri žlice tople vode i miješajte da dobijete gustu pastu pa umiješajte s ostalim namirnicama. Na kraju umiješajte brašno. Smjesa mora biti gusta i podatna za oblikovanje pa po potrebi dodajte još malo brašna.
  6. Oblikujte 4 – 6 debljih pljeskavica i stavite ih u posudu za pečenje na papir za pečenje. Pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C po 10 – 12 minuta sa svake strane. 
  7. Izvadite ih i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Zatim ih ispržite u zagrijanoj tavici s obje strane na preostalom maslinovu ulju.
  8. Poslužite uz salatu po želji.

Savjet: Umjesto žute leće možete upotrijebiti i neku drugu vrstu.​

Sastojci

Za 4 osobe
  • 50 g žute leće
  • 75 g prosa
  • 2 češnja češnjaka
  • 80 g luka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 limenka slanutka (400 g)
  • 60 g mrkve
  • ½ mljevenog čilija
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žlica senfa
  • 20 g zobenih pahuljica 
  • 2 – 3 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica mljevenih sjemenki lana
  • sol i papar

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: