Složenac s keljom

Vaša ocjena:

4

Težina pripreme:

2

Vrijeme pripreme:

70 min
  1. Operite glavicu kelja, razdvojite listove i odrežite žile na listovima. Zdjelu hladne vode stavite u zamrzivač na 10 minuta da se dobro ohladi. U većoj posudi zakuhajte vodu, posolite. U kipućoj vodi kratko prokuhajte listove kelja, odmah ih izvadite u ledenu vodu (bilo bi dobro da ne stavite sve listove kelja odjednom). Kada se ohlade prebacite ih u cjedilo da se ocijede. 
  2. Skuhajte rižu. Mladi luk narežite na ploške pa ga kratko propirjajte na maslinovom ulju. Dodajte meso, posolite, popaprite, podlijte vinom te pirjajte 20tak minuta. Žlicu koncentrata od rajčice razmutite u malo hladne vode i dodajte u meso. 
  3. Ugrijte pećnicu na 180°C. U zdjeli istucite 4 jaja i 4 dl vrhnja. Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem i pospite krušnim mrvicama. Slažite red listova kelja, red kuhane riže, red mesa, red usitnjene fete i ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Složenac prelijte smjesom jaja i vrhnja i pecite 30-40 minuta.

Sastojci

Za 4 osobe
  • 200g riže (miješane, divlje)
  • 1 glavica kelja
  • 4 mlada luka
  • 500g mljevene junetine
  • krušne mrvice
  • 4dl vrhnja
  • 3-4 jaja
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • maslinovo ulje
  • 200g fete
  • 100ml bijelog vina
  • sol
  • papar

Vino Laguna Merlot


0,75L

Temp. serviranja:
16-18ºC

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: