Avgolemono – grčka juha s jajima i limunom

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

1

Vrijeme pripreme:

50 min
  1. Vodu zakuhajte s očišćenim povrćem za juhu pa dodajte piletinu, sol i papar. Kuhajte 45 minuta dok se piletina ne skuha. Izvadite piletinu i stavite je sa strane pa procijedite juhu. 
  2. Odvojite 300 ml temeljca u lončić i držite ga na vatri, a ostatak vratite u lonac pa zakuhajte i dodajte ječmenu kašu i natrganu piletinu. Kuhajte dok ječam ne bude gotov. 
  3. Jaja miksajte nekoliko minuta dok se ne pretvore u pjenu. Postupno im dodajte limunov sok te na kraju sporo lijevajući dodajte 300 ml vrućeg temeljca. Lagano ulijevajte u ostatak juhe s ječmom i piletinom. 
  4. Na laganoj vatri kuhajte oko 5 minuta da se blago zgusne. Pazite da juha ne prokuha jer će se zgrušati. Maknite s vatre, još začinite ako bude potrebno. 
  5. Poslužite ukrašeno peršinom, kriškama limuna i nakrupno samljevenim šarenim paprom. 

Savjet: Umjesto piletine, u juhu možete ubaciti i ribu po izboru.​

Sastojci

Za 4 osobe
  • 2 bataka sa zabatakom, bez kože 
  • 1 pakiranje povrća za juhu 
  • sol, papar
  • 1,5 l vode
  • 3 jaja 
  • 70 g ječmene kaše 
  • sok 1 limuna 
  • sol, papar
  • svježi peršin 
  • kriške limuna 
  • šareni papar 

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: