Sarma od heljde i gljiva

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

1

Vrijeme pripreme:

120 min
  1. Heljdu stavite kuhati u malo vode (obavezno neka bude pokrivena), prokuhajte ju 5 minuta i ostavite poklopljenu sa strane da nabubri. 
  2. Luk sitno nasjeckajte i popržite na ulju, kad uvene dodajte sjeckane šampinjone, propirjajte, dodajte sitno sjeckani češnjak i popržite samo malo da zabijeli. Maknite s vatre, začinite solju i paprom pa dodajte u ohlađenu heljdu. U smjesu dodajte jaje i sjeckani peršin, dobro promiješajte i ako je potrebno začinite. 
  3. S glavice kupusa odvojite 8 lijepih listova, nožićem stanjite žilu, dodajte nadjev pa motajte sarme. Preostali kupus sitno narežite. 
  4. Na dno lonca stavite polovicu rezanog kupusa, potom posložite sarme, pospite preostalim kupusom, zalijte temeljcem i kuhajte na laganoj vatri 1,5 sat. 
  5. Mrkvu očistite i krupno naribajte pa ju dodajte u lonac nakon 45 minuta kuhanja. Sarme poslužite s ribanom mrkvom.

Savjet: Bitno je da heljda nabubri zbog volumena nadjeva – do kraja će se skuhati u sarmi.

Sastojci

Za 4 osobe
  • 1 glavica kiselog kupusa

Nadjev:

  • 250 g heljde
  • 200 g šampinjona
  • 200 g crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 jaje
  • 20 g sjeckanog peršina
  • sol, papar
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 200 g mrkve

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: