Dalmatinska pašticada s njokima

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

3

Vrijeme pripreme:

180 min
  1. Meso operite, obrišite, pa u njega našpikajte trakice pancete. Dobro ga posolite, premažite senfom i uljem pa neka tako pripremljeno odstoji u kvasini i rezanom povrću najmanje 12 sati ili preko noći.
  2. Meso naglo zapecite sa svih strana na vrućem ulju. Izvadite ga iz posude pa na istom ulju kratko propirjajte narezani luk i češnjak te nasjeckano povrće. Vratite meso u posudu i pirjajte poklopljeno otprilike 2 sata uz povremeno dolijevanje malih količina mješavine vode i vina.
  3. Kada meso napola omekša, dodajte razmućeni koncentrat rajčice, a zatim oprane šljive i smokve te na četvrtine narezanu jabuku. Pred kraj kuhanja dodjte lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, popaprite i malo dosolite.
  4. Izvadite meso, narežite ga na ploške i ponovno ga vratite u umak od povrća koji ste prethodno propasirali. Umak s mesom još nakratko prokuhajte.
  5. Za njoke, krumpir ogulite i protisnite dok je još vruć. Dodajte brašno, maslac, jaje i posolite. Izradite tijesto, podijelite ga na dva do tri dijela, svaki oblikujte kao valjak i režite komade jednake veličine. Njoke kuhajte u slanoj kipućoj vodi otprilike 10 minuta i procijedite. Pašticadu poslužite s domaćim njokima.

Sastojci

Za 6 osoba
  • 1,5-2kg junetine od buta
  • 50g sušene slanine (pancete)
  • 200g crvenog luka
  • 150g korijena peršina
  • 150g mrkve
  • 50g korijena celera
  • 2 režnja češnjaka
  • 40g koncentrata rajčice
  • 200ml maslinova ulja
  • 6 suhih šljiva bez koštice
  • 6 suhih smokava
  • 1 reska jabuka
  • 300ml crnog suhog vina
  • 2 žlice senfa
  • lovorov list
  • listići ružmarina
  • majčina dušica
  • sol i crni svježe mljeveni papar

Za njoke:

  • 500 g bijelog krumpira
  • 150-200 g brašna
  • 1 jaje
  • 60 g maslaca

Vino Zlatan Plavac Gran Cru


0,75L

Temp. serviranja:
18ºC

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: