Punjeno pečeno pile

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

2

Vrijeme pripreme:

120 min
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Uzmite dublju tavu pa na ugrijanom maslinovu ulju popržite kockice kulena ili ljute kobasice cca 3 minute. Dodajte sjeckani crveni luk dok ne omekša pa dodajte sjeckani češnjak. Sve lagano prodinstajte pa dodajte listiće sa tri svježe grančice timijana. Umiješajte bijeli grah iz konzerve i sjeckane  sušene rajčice. Sve  začinite solju i paprom po želji. Pustite nadjev da se malo ohladi dok pripremite pile.
  2. Pile dobro operite i posušite. Unutrašnjost pileta posolite i popaprite pa napunite pripremljenim nadjevom. U pile stavite cijeli limun koji ste prethodno dobro oprali. Poprskajte pile maslinovim uljem, dobro ga posolite, poparite i pospete crvenom slatkom paprikom. Sve začine dobro utrljajte u kožu pileta.
  3. U lim za pečenje ulijete bijelo vino i 200 ml vode. Sve lagano posolite pa dodajte pile i preostale grančice timijana. Prekrijemo ga aluminijskom folijom i peite oko 60 minuta. Nakon toga maknite foliju, prelijte pile sokom u kojem se peklo i pecite još 30 minuta na 200°C. Izvadite pile iz pećnice i ostavite da odstoji 15 minuta kako bi se sokovi od pečenja lagano upili u meso.
  4. Izvadite limun iz pileta istisnite mu sok u umak od pečenja. Nadjev poslužite s piletinom i sve lagano prelijte sokom od pečenja. Uz ovo jelo možete poslužiti pire krumpir ili neku dobru zelenu salatu po izboru. Uz ovo jelo najbolje će ići rashlađeni Cradonnay.

Sastojci

Za 4 osobe
  • 1 veće pile (cca 2 kg)
  • 1 limun
  • 1 žličicu crvene slatke paprike
  • 400 ml suhog bijelog vina
  • maslinovo ulje

Za nadjev:

  • 200g kulena narezanog na kockice
  • 1 sitno sjeckani crveni luk
  • 1 režanj češnjaka, izrezan na ploške
  • 5 grančica svježeg timijana
  • 800 g bijeloga graha iz konzerve
  • 200 g rajčica sušenih na suncu iz ulja
  • sol i svježe mljeveni papar
  • maslinovo ulje

Vino Krauthaker Chardonnay Rosenberg


0,75L

Temp. serviranja:
13-14ºC

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: