Turska juha od celera

Vaša ocjena:

3

Težina pripreme:

1

Vrijeme pripreme:

50 min
  1. Za temeljac sitno nasjeckajte mrkvu, luk, celer i korijen peršina pa ih popržite na maslinovu ulju. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, kratko ga pržite, samo da zabijeli. Zatim podlijte vinom pa kuhajte dok alkohol ne ispari, a potom podlijte vodom te dodajte zrna papra i lišće peršina pa kuhajte 15 minuta.
  2. Krumpir i mrkvu ogulite i narežite na kocke, celer ogulite i narežite na velike kocke. Stavite povrće u lonac, prelijte temeljcem i kuhajte. Luk i koromač nasjeckajte i pržite 10 minuta na maslinovu ulju. Kada povrće bude napola kuhano, dodajte mu luk i koromač pa posolite i zajedno kuhajte 10 - 15 minuta. Ako ostane previše tekućine, nastavite kuhati otklopljeno. Kada se juha skuha, izvadite celer i narežite ga na manje kocke pa ga vratite u juhu. Začinite paprom i muškatnim oraščićem, ako želite, i poslužite.

Savjet: Ovo jelo idealno je završiti svježe kosanim češnjakom u maslinovu ulju.​

Sastojci

Za 4 osobe
  • 800 g korijena celera
  • 400 g krumpira
  • 150 g crvenoga luka
  • 200 g mrkve
  • 100 ml maslinova ulja
  • 200 g koromača
  • sol i papar,
  • naribani muškatni orah (prema želji)
  • 800 ml povrtnog temeljca

Temeljac:

  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g lista peršina
  • 100 g crvenoga luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 40 ml maslinova ulja
  • 2 - 3 zrna papra

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: