Božićna patka s narančom i đumbirom

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

3

Vrijeme pripreme:

150 min
  1. Patku očistite, operite, a zatim natrljajte solju izvana i iznutra.
  2. U manjoj zdjelici pomiješajte med, malo papra, ocat i žlicu ulja pa tom mješavinom premažite cijelu  patku te u nju stavite jednu naranču i jabuku koje ste popola prerezali.
  3. Dublji lim za pečenje premažite preostalim uljem pa u njega stavite patku, podlijte sa 50 ml vruće vode i pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C. 
  4. Dok se patka peče, premazujte je preostalom mješavinom meda, octa i ulja te je podlijevajte toplom vodom. Nakon sat vremena pokraj patke stavite preostalu naranču narezanu na kriške i nastavite peći otprilike još 1 sat.
  5. Pečenu patku izvadite iz lima, a masnoću procijedite u manju posudu te joj dodajte đumbir, vino i škrobno brašno razmućeno s vodom. Kuhajte 5 - 6 minuta konstantno lagano miješajući. Ako je potrebno, umak posolite i popaprite.

Sastojci

Za 8 osoba
  • 1 patka (1,5–2 kg)
  • 50 ml vode
  • 60 g meda
  • 3 žlice octa
  • 3 žlice ulja
  • 2 naranče
  • 1 jabuka
  • sol
  • papar
  • topla voda za podlijevanje

Za umak:

  • 2 žličice đumbira
  • 3 žlice bijelog vina
  • 100 ml vode
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • sol
  • papar

Vino Krauthaker Chardonnay Rosenberg


0,75L

Temp. serviranja:
13-14ºC

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: