Recepti
/
Glavna jela
Božićna patka s narančom i đumbirom
Vaša ocjena:
5
Težina pripreme:
3
Vrijeme pripreme:
150 min
Patku očistite, operite, a zatim natrljajte solju izvana i iznutra.
U manjoj zdjelici pomiješajte med, malo papra, ocat i žlicu ulja pa tom mješavinom premažite cijelu patku te u nju stavite jednu naranču i jabuku koje ste popola prerezali.
Dublji lim za pečenje premažite preostalim uljem pa u njega stavite patku, podlijte sa 50 ml vruće vode i pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C.
Dok se patka peče, premazujte je preostalom mješavinom meda, octa i ulja te je podlijevajte toplom vodom. Nakon sat vremena pokraj patke stavite preostalu naranču narezanu na kriške i nastavite peći otprilike još 1 sat.
Pečenu patku izvadite iz lima, a masnoću procijedite u manju posudu te joj dodajte đumbir, vino i škrobno brašno razmućeno s vodom. Kuhajte 5 - 6 minuta konstantno lagano miješajući. Ako je potrebno, umak posolite i popaprite.
Sastojci
Za
8
osoba
1 patka (1,5–2 kg)
50 ml vode
60 g meda
3 žlice octa
3 žlice ulja
2 naranče
1 jabuka
sol
papar
topla voda za podlijevanje
Za umak:
2 žličice đumbira
3 žlice bijelog vina
100 ml vode
1 žličica škrobnog brašna
sol
papar
Vino Krauthaker Chardonnay Rosenberg
0,75L
Temp. serviranja:
13-14ºC
Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE:
Bio cvjetni med Natur*pur, 500g
Bio naranča Natur*pur
Jabuka Natur*pur
Suncokretovo ulje S-BUDGET, 1L
Đumbir