Zagorska juha

Vaša ocjena:

4

Težina pripreme:

2

Vrijeme pripreme:

60 min
  1. U dubljem loncu u kojem ćete kuhati juhu, rastopite svinjsku mast te dodajte sitno sjeckani crveni luk. Kad luk zažuti dodajte sitno narezanu pancetu, šampinjone narezane na listiće i na kockice nasjeckanu mrkvu. U medjuvremenu stavite suhe vrganje u 2dcl. vrele vode da omekšaju.
  2. Nakon što su se luk, gljive i panceta malo prodinstali dodajte sitno narezani češnjak i narezane omekšale vrganje (vodu u kojoj su se namakali sačuvajte). Sve posolite popaprite te podlijte s malo bijelog vina i litrom vode ili temeljca te vodom u kojoj su se namakali vrganji.
  3. Kad voda zakuha dodajte na kockice izrezani krumpir i lovorov list. Kuhajte dok krumpir ne omekša pa dodajte na kraju malo vinskog octa i možete dodati zapršku od malo brašna da se juha zgusne. Na kraju juhu posipajte sitno sjeckanim peršinom i poslužite toplo s kiselim vrhnjem. Prava juha za hladne zimske dane. Krijepi i vraća energiju.

Sastojci

Za 4 osobe
  • 3 krumpira
  • 100g šampinjona
  • 30g suhih vrganja
  • 100g mesnate pancete
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 veća mrkva
  • 1dcl bijelog suhog vina
  • 2 žlice svinjske masti
  • 200ml kiselog vrhnja
  • lovorov list
  • stručak peršina
  • 1 žlica mljevene slatke paprike
  • vinski ocat
  • svježe mljeveni papar i sol
  • 1lit vode ili povrtnog temeljca

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: