Orijentalni janjeći složenac

Vaša ocjena:

5

Težina pripreme:

2

Vrijeme pripreme:

100 min
  1. Zagrijte pećnicu na 190°C. U suhoj tavi lagano prepržite sjemenke kumina, komorača i korijandra pa ih usitnite u mužaru skupa sa sitno sjeckanim ružmarinom i sušenim čilijem. Stavite sve u zdjelu, dodajte naribani đumbir, sol, papar i maslinovo ulje pa sve lagano pomiješajte.
  2. Polovinom marinade premažite jenjeće ossobuco odreske i ostavite da se mariniraju preko noći ili bar nekoliko sati u hladnjaku. Ostatak marinade pomiješajte sa na kocke nasjeckanim batatima, nasjeckanim crvenim lukom i češnjakom.
  3. Nakon što se meso izmariniralo, stavite ga u jako zagrijanu tavu dubljeg dna pa ga na malo maslinova ulja prepecite sa svih strana kako bi se pore zatvorile, a meso kod daljne pripreme ostalo meko i sočno. Izvadite meso u drugu posudu i ostavite ga na toplom.
  4. U istu posudu na masnoću od janjetine dodajte na kockice nasjeckane batate, crveni luk i češnjak pa ih uz stalno miješanje prepržite 5 minuta dok luk ne omekša. Dodajte nasjeckane rajčice, malo potresite posudu pa vratite pečene janjeće odreske. Dodajte suhe marelice, štapić cimeta i lovorov list. Sad možete sve premjestiti u dublji protvan u kojem će se peći meso. Zalijte s dvije čaše tople vode, posolite, popaprite pa stavite peći otklopljeno na 75 minuta u zagrijanu pećnicu na 190°C. Dok se janjetina peče pripremite kus-kus.
  5. Zakuhajte 300ml vode, pa dodajte 350g kus-kusa. Lagano miješajte uz dodavanje maslinovog ulja i limunova soka. Posolite, popaprite, pa ga stavite na 5 minuta poklopljenog u pećnicu da se još malo skuha. Nasjeckajte listove svježeg korijandra, pa ih dodajte pečenom mesu. Janjeće odreske poslužite sa kus-kusom i svježim jogurtom.

Sastojci

Za 4 osobe

 za složenac:

  •  800g janjećeg ossobuca od buta
  • 4 slatka krumpira (batata)
  • 2 crvena luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 400g svježih rajčica
  • 150g sušenih marelica
  • 1 štapić cimeta 
  • 2 lovorova lista
  • 350g kus-kusa
  • sok od ½ limuna
  • šaka nasjeckanih listova korijandra
  • sol i svježe mljeveni papar

za marinadu:

  • ½ žličice sjemenki kumina
  • 1 žlica sjemenki komorača
  • 1 žlica korijandra
  • 3 mala sušena čilija
  • 1 žlica sitno sjeckanih listova svježeg ružmarina
  • 2 cm naribanog korjena svježeg đumbira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i svježe mljeveni papar

Vino Zlatan Pošip


0,75L

Temp. serviranja:
12ºC

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE: