Male kulinarske tajne

Omiljeni doručak

Savršeno kuhana jaja

Skuhati jaje zaista nije teško, osobito kada je riječ o tvrdo kuhanim. No zađemo li malo dublje u tehnike kuhanja, otkrit ćemo čitav svijet savjeta kako skuhati ono savršeno.

Omiljeni doručak većine nas zasigurno su kuhana jaja. Puna nutrijenata koji nam daju sve što nam je potrebno za cjelodnevne obveze zasigurno je jedan od razloga zašto ih biramo upravo za početak dana. No što ako biste htjeli isprobati i nešto drugačije verzije kuhanih jaja ili ih pak prekuhate? Uz nekoliko savjeta otkrit ćete neodoljive okuse i mogućnosti kuhanih jaja.

Za početak, jaja ćete najlakše skuhati ako ih ubacite u ključalu vodu i smanjite plamen. Na taj ćete način najlakše regulirati razinu skuhanosti. Kako biste izbjegli pucanje ljuske, u vodu prije kuhanja ubacite prstohvat soli.

A sada se bacimo na kuhanje. Za slabo kuhana jaja s tekućim žumanjkom kuhajte ih 4 do 5 minuta. Nešto čvršći, ali ipak još relativno tekući žumanjak dobit ćete kuhanjem jaja oko 6 minuta. Za gotovo kuhan, kremasti žumanjak jaje kuhajte 7 do 8 minuta, a tvrdo kuhano jaje gotovo je nakon 10 do 12 minuta.

Nakon što postignete željenu razinu kuhanosti, jaja odmah prebacite u hladnu vodu kako biste izbjegli daljnje kuhanje i zadržali savršenu teksturu. Kuhana jaja u hladnjaku možete čuvati do tjedan dana.