Lifestyle

POSEBAN UGOĐAJ

Fine dining kod kuće

Profinjeni tanjuri nisu više samo dio restorana. Uz nekoliko savjeta i kvalitetnih recepata, priredite doma večeru u rangu pravih chefova

Godišnjice, obljetnice i posebne prigode volimo obilježiti na specijalne načine. Fina večera, ugodan ambijent i osjećaj luksuza i elegancije važni su aspekti obilježavanja posebnih datuma i događaja. 

Koncept restorana fine dining podrazumijeva tri ključna segmenta na visokom nivou: poslugu, hranu i atmosferu. Posluga je vrhunska, konobari sveprisutni, ali neprimjetni. Na jelovniku koji se često mijenja, naći ćete vrhunska jela sastavljena od sezonskih i lokalnih namirnica provjerene kvalitete, složenih u mala umjetnička djela. Vizualno će vas oduševiti jednako kao i okusom jer si fine dining restorani ne smiju priuštiti ništa manje od vrhunskog doživljaja. Stolovi će biti prekriveni finim materijalima, a posuđe ugodno oku i kvalitetno. Glazba će biti prigušena i odgovarat će atmosferi koja treba goditi i potencirati uživanje u hrani. No doživljaji takvog tipa su najčešće rijetki i dopuštamo si ih samo u posebnim prilikama. Na sreću, takvo iskustvo možemo si priuštiti i u vlastitom domu.

Večere u finim restoranima obično dolaze u tri slijeda te su pomno isplanirane do zadnjeg detalja. Zato i kod kuće posebnu pažnju posvetite odabiru namirnica i slaganju menija. Prvo odlučite hoće li vaš jelovnik biti mesni ili riblji. Jelovnik će postaviti ton cijele večeri i o njemu će ovisiti i ambijent, odnosno uređenje stola. Bez obzira na to za koju se varijantu odlučili, carpaccio je uvijek dobra ideja. Goveđi ili onaj od jakobovih kapica oduševit će vas kako jednostavnošću pripreme tako i odličnim okusom. Ako se ipak odlučite za večeru u francuskom štihu, zapečeni camembert i pašteta od pilećih jetrica sa želeom od crnog vina svakako moraju naći mjesto na vašem luksuznom stolu. 

Glavno jelo koje pripremate ne mora sadržavati zahtjevne namirnice niti biti komplicirane pripreme. Čak i s najjednostavnijim sastojcima možete pripremiti prava gastronomska remek-djela. Svinjski kotleti s karameliziranim jabukama i orasima zvuče komplicirano i izgledaju primamljivo, ali će vam za njihovu pripremu biti dovoljno pola sata. Odličan će izbor biti i teleći medaljoni s pršutom i povrćem te hrskavi losos s crnim rižotom i bijelim umakom za čije ćete pripreme odvojiti svega sat vremena. 

Desert, veliko finale vaše kućne fine dining večeri, neka bude nešto zaista posebno. Ako ste ljubitelj drugačijih okusa ili jednostavno želite isprobati nešto novo, preporučujemo vam kremu od bundeve, mascarponea i brusnica te puding s datuljama i karamelom. No ako ne želite riskirati, poslužite dobro poznate okuse u elegantnijem izdanju. Čokoladni Clafoutis s trešnjama i Paris-brest s tučenim vrhnjem i bobičastim voćem slatka su jela koja će oduševiti i najistančanija nepca.