Lifestyle

ŠTETA JE BACITI

Iskoristite stari kruh na najukusniji način

Ako ste pretjerali s količinom kupljenog kruha, višak ne mora završiti u otpadu već ga možete korisno iskoristiti za pripremu različitih jela ili dodataka koje ćete kasnije upotrijebiti.

Niste jednom čuli baku ili mamu kako govori da ju 'srce boli' što baca toliko kruha. Promijenite to jer stari kruh doista može dobiti novu korisnu i finu ulogu.

Stari kruh poslužit će vam kao zamjena za gotove krušne mrvice pri pripremi mesne štruce. Natrgajte ga na komadiće i natopite mlijekom te dodajte mesu, jajima i začinima pa sve dobro promiješajte i ostavite da se začini dobro prožmu prije nego što formirate štrucu i stavite ju peći. 

Iskoristiti ih možete za domaće krušne mrvice. Kruh kidajte na manje komade i sušite ga u pećnici na 170 do 200 °Cdok ne bude svijetlosmeđe boje. Izvadite iz pećnice, ohladite i sameljite na mlin za orahe, prosijajte kroz sito i pospremite u staklenku ili plastičnu vrećicu koje dobro zatvorite.

Jednostavno je napraviti krutone koji će biti odličan dodatak vašoj salati. Kruh narežite na kockice, poškropite maslinovim uljem i začinite ružmarinom ili drugim omiljenim začinom. Sušite jednako kao i za mrvice.

Okruglice od kruha dobar su prilog uz mesna jela, ali dobro se slažu i s povrćem. Kušajte ih s kiselim kupusom u vrlo jednostavnom receptu.

Bruschette ili zapečene male sendviče možete pripremiti s kruhom od dan ranije. Raznolike nadjeve koje ćete staviti na šnite kombinirajte prema sastojcima koje trenutačno imate u hladnjaku i smočnici. Preporučujemo jednostavnu i hranjivu kombinaciju s grahom.

Košarice s jajima šareno su i ukusno rješenje. Narežite kruh na tanke šnite i obložite njima kalupe za muffine. Premažite s malo ulja i u košaru razbijte jaje. Posolite i popaprite i pecite u pećnici na 180 °C dok jaje nije pečeno. Preko jaja možete staviti i malo sitno sjeckane slanine.