Lifestyle

SLATKO I SLANO

Jesenski kralj – kesten

Kesten je od davnina jedan od glavnih prehrambenih simbola jeseni. Njegova puna aroma ujesen preplavi domove i ulice pa nas u trenutku vraća u djetinjstvo i donosi posebnu toplinu.

Primjena ovog jesenskog ploda intenzivne smeđe boje seže daleko u povijest. Čak se navodi i kao jedna od prvih namirnica koje je čovjek konzumirao. Najviše raste u području južne Europe, odnosno Sredozemlja, a ako je vjerovati povjesničarima, širiti se počeo iz Grčke. 

Razlikujemo divlji i pitomi kesten. I iako su jako slična izgleda, divlji kesten, koji možete vidjeti uz gradske ulice i u parkovima, nije namijenjen za prehranu. Zato se često koristi u medicini i pripremi kozmetike. Iako paradoksalno, pitomi kesten koji se koristi u prehrani možete pronaći isključivo u divljini, odnosno u šumama. Naime, zagađenja u gradskom zraku i loše, odnosno nedovoljno kiselo tlo mu ne dopuštaju rast i razvoj.

Kako imamo sve manje vremena za odlazak u prirodu i branje, točnije skupljanje kestena, sve se više oslanjamo na kupovinu u trgovini. Stoga pri odabiru kestenja obratite pozornost na njihovu površinu koja mora biti sjajna i bez vidljivih oštećenja ljuske. Također pripazite i na njihovu težinu koja mora odgovarati veličini ploda i izbjegavajte plodove koji, kada ih zatresete, imaju šuplji zvuk.

Kesten je visoko energetska namirnica što ga čini poprilično zasitnim. Također, odličan je izvor prehrambenih vlakana i u isto vrijeme ne sadrži gluten. A njegova je primjena svestrana pa se tako može koristiti u pripremi slatkih, ali i slanih jela te jesti samostalno. Prilikom pečenja kesten zahtijeva izrazito visoku temperaturu te pravilnu pripremu ploda. Naime, zbog čvrste stjenke unutar kestena se pri pečenju oslobađa vlaga koja na nju stvara pritisak. Zato obavezno morate prerezati površinu stijenke u obliku slova X ili uzdužno oko čitave osi. 

Ako se ipak odlučite za malo drugačiju pripremu, preporučujemo vam isprobavanje finih jesenskih juha od čistog kestena ili od kestenja, vrganja i povrća. Za mesoljupce tu je ukusni puran na motovunski u čiji se nadjev stavlja pire od kestena. A za one koji vole isprobavanje novih jela, tu su volovani s piletinom i kestenom i uvijek efektna rolada s kremom od kestena