Lifestyle

TAJNA CRNE RIŽE

Jedite kao carevi

Nekada je bila zabranjena jer su je smjeli jesti samo kineski carevi, no danas je crna riža zauzela kuhinje svijeta. Neka zauzme i – vašu.

Iako smo navikli na bijelu, prava je delicija crna riža. Sve njene prednosti nisu nova vijest jer je već tisućama godina konzumiraju u Aziji, no dugo vremena su je smjele koristiti samo kineske carske obitelji. Kako se uzgajala u malim količinama i samo za cara i carsku obitelj, dobila je i nadimak – zabranjena riža. Tako je postala ekskluzivna jer samo pola šalice kuhane crne riže ima oko 160 kalorija i obilje fitonutrijenata, dobar je izvor vlakana, željeza, bakra i bjelančevina, a u usporedbi s drugim vrstama riže najbogatija je antioksidansima, sadrži ih čak šest puta više te ima dvostruku količinu vlakana. Crna riža je i bezglutenska namirnica.

Priprema je jednostavna. Prije kuhanja super rižu operite, a dobro je i staviti je močiti preko noći. Nemate li toliko vremena, namočite je barem sat vremena jer će se nutrijenti lakše apsorbirati, a riža brže skuhati. Razlog je vanjska ljuska u kojoj je najviše hranjivih tvari, ali se najteže kuha.

Kuhajte je sat vremena u omjeru 1 : 2 (na šalicu riže idu 2 šalice vode), a ako ste je namočili onda pola sata. Ali budite oprezni, ljubičasta boja koju crna riža ispušta može ostaviti mrlje pa ju kuhajte u posudama koje se lakše čiste, koristite poklopac i odmah obrišite zamrljane površine kako biste lakše uklonili mrlje.

Crna riža ima slatki i orašasti okus pa je zanimljiv dodatak vašem jelovniku i to slatkim i slanim jelima, ali i bojom oplemenjuje kolorit vaših obroka – kuhanjem, naime, poprima tamnoljubičastu boju. Možete je jesti „čistu“ tek s dodatkom malo soli i papra, ali i s povrćem u woku, dodati je u juhe ili u variva. Uz svježe pečeno povrće crna riža je super dodatak, a često je i u vege burgerima, burritu i kao zamjena za bijelu rižu. U jesen je savršen dodatak finim salatama, koje su odlične kao samostalno jelo ili pak kao prilog.

 Ali evo i dobre ideje kako malo po malo uvesti ovu namirnicu u vaše delicije – sameljite osušena zrna riže u mlincu za kavu i koristite je kao začin ili kao dodatak obrocima.