Lifestyle

MARCIPAN

Ne tako tipičan slatkiš

Puno usitnjenih badema i malo šećera recept je za specifičnu slasticu koju ili obožavate ili izbjegavate u širokom luku. Za njegov karakteristični okus zaslužni su gorki bademi, koji čine čak do 90 % ukupnog udjela badema po masi, a najčešće se koristi za pripremu i ukrašavanje kolača.

U nekim verzijama marcipan sadrži i malo kikirikija ili nekih drugih orašastih plodova poput pistacija, lješnjaka ili pak likere i ulja od badema. Najčešće se nalazi u čokoladnim bombonima i rolicama, a njegova mekana gipka masa blijedo-žute boje izvrsna je za izradu raznolikih oblika za ukrase, pa čak i tradicionalnih figurica mladenaca za svadbene torte. Najpoznatiji slatkiš s marcipanom nesumnjivo su Mozartove kuglice, a općenito se marcipan smatra relativno zdravim slatkišem jer uz šećer sadrži visok postotak badema, a samim time proteine i vitamin E. 

Kvaliteta marcipana ovisi o postotku badema u smjesi, što je više badema, to je bogatiji okus, bolja kvaliteta i viša cijena proizvoda. Najčešći postotak badema u mješavini jest oko 60 % jer se sve manje od toga zapravo smatra proizvodom niže kvalitete.

Oko njegovog porijekla postoji više teorija, ali uglavnom se veže za Perziju. Naime, vjeruje se da su Perzijanci pripremali proizvod vrlo sličan marcipanu od jestivih ulja, badema i meda i obogaćivali mu miris i aromu s par kapi cvjetnog ulja ruže, tj. ružine vodice. Prvi marcipan nalik današnjem proizveden je u Toledu, španjolskom gradu, u vrijeme kada je uglavnom bio poslastica u manastirima i elitnijim okruženjima. Zabilježeno je da je njemački grad Lübeck 1806. godine otvorio tvornicu za proizvodnju marcipana, isključivo za potrebe plemstva. Ta tvornica i dan-danas proizvodi marcipan visoke kvalitete za njegove vjerne obožavatelje, ne samo bogataše. 

I sama pozadina naziva ovog slatkiša ima zanimljivu priču. Jednom davno, kad je zavladala nestašica žita u Španjolskoj, jako dobro je uspijevao badem i jedan domišljati Španjolac imenom Mauricio dosjetio se da ljudima napravi kruh od badema. Na španjolskom se kruh kaže „pan“ pa se logično nametnuo naziv marcipan kako bi i njegov izumitelj ostao zapamćen. Ali to je samo legenda. Ono u što smo sigurni jesu zanimljivi recepti s marcipanom s kojim ćete imati deserte dostojne svakog „dvora“. Cimet rolice u novom ruhu, fantastična krema ili bogati kolač od marcipana samo su neki od finih prijedloga. Za koji god se odlučili, vjerujemo da ćete otkriti zašto se marcipan mora naći u vašoj sljedećoj slastici.