Lifestyle

KNEDLE

Neodoljive okruglice pune okusa

Slatke ili slane, svejedno, okruglice ili popularno knedle moraju se naći na vašem stolu.

Mogu biti s marelicama i šljivama, ali iskreno, puniti ih možete i slanim i slatkim nadjevima. Misli se da su knedle, knödel, nastale u Austro-Ugarskoj Monarhiji, ali su se udomaćile na trpezama cijele Europe što ne čudi – teško im je odoljeti. A ima ih mnogo vrsta i sve se mijese lagano i uvijek bez kvasca. Na primjer, leberknödel su okruglice od mljevene jetre i kruha namočenog u mlijeko bez kojih nema nedjeljne juhe. Od tijesta i naribanog kuhanog ili sirovog krumpira su klöße koje kuhamo na pari, a slične su i one od griza, griz knedle. Uz divljač savršeno pašu okruglice od kruha, semmelknödel, a s dodatkom slanine postanu špek knedle.

I dok sve ove varijante idu kao prilog juhi ili mesnim jelima, one slatke od krumpirova tijesta punjene voćem pravi su užitak, ali i samostalno jelo. U zimske je dane germknedl obavezna stvar – prelivene šećerom i makom. Bilo da ste odabrali knedle od kuhanog brašna, starog kruha, griza ili krumpira, užitak je zagarantiran, a kad ih oblikujete i stavite u lonac s vrućom, posoljenom vodom s malo ulja, s guštom čekajte da isplivaju. Kad su spremne za posluživanje preliti ih možete krušnim mrvicama, vrhnjem i šećerom ili cimetom te preljevima poput onog od vanilije. 

Slanu verziju knedli možete puniti mljevenim mesom, slaninom, špinatom, sirom, kus-kusom… A voćne mogu biti i s cijelim jagodama, makom, kokosom, kesten pireom, ali i čokoladom, čokoladnim namazima, keksima – dajte mašti na volju.

Evo i nekoliko savjeta kako biste izbjegli najčešće pogreške u izradi knedla, tj. okruglica.

Kod pripreme treba paziti na brašno – najbolje je koristiti oštro kako ne biste dobili gumenasto tijesto. Tijesto od krumpira treba izmijesiti na pobrašnjenoj podlozi kako okruglice ne bi bile gnjecave. Tijestu dodajte i prstohvat soli, a dodatnu slatkoću dobit ćete iz voća. Kad smo kod voća, recimo i da voće koje koristite mora biti sočno i zrelo.Knedle stavite kuhati uvijek u kipuću vodu, a kad isplivaju na površinu kuhajte ih još 2 minute.

Važan je omjer voća i tijesta pa zato birajte manje voćke jer prevelike će se kuglice raspasti. Prije nego što ih stavite u vodu pogledajte je li svaka knedla cjelovita i bez pukotina – voće mora biti potpuno i ravnomjerno obloženo tijestom. Kod krumpirova tijesta važno je dobro usitniti krumpir. Grudice nisu poželjne jer pire mora biti kremast kako bi se dodavanjem brašna pretvorio u lijepo, glatko tijesto kojim ćete moći lako baratati. Na kraju, prije pripreme tijesta ostavite pire da se ohladi. Stari je i provjereni savjet iskusnih domaćica da se tijesto mora odmoriti – čak i nekoliko sati.

Na kraju jedino što možete je sjesti za stol i – uživati.