Lifestyle

DONUTS

Slatki koluti

Fašničko vrijeme nezamislivo je bez voljenih krafni, a američki donuts izgledom će savršeno popratiti šarene kostime.

Naša tradicionalna kuhinja uključuje klasične krafne punjene finim pekmezima ili djeci dražom čokoladom te posute bijelim šećerom u prahu. I dok će ova slastica kod svih nas probuditi sjećanja na djetinjstvo i bakinu kuhinju, američka inačica, donuts, u svakom će kuharu pobuditi kreativnost i maštovitost.

Na američkom tlu krafne su se prvi put pojavile davne 1660. godine, no svoj prepoznatljiv oblik koluta dobivaju tek 1874. godine. Međutim, pravi procvat dobivaju 1920. godine kad je ruski doseljenik Adolph Levitt izumio prvi stroj za njihovu izradu. A od tada pa sve do danas ovi slatki koluti ponosno stoje u samom vrhu ljestvice slatkih peciva. I dok su krafne već stoljećima dio američke kulture kao brzi doručak s nogu uz gotovu kavu, svoju svjetsku popularnost možda najviše duguju hollywoodskim filmovima i ulogama policajaca koji ih jedu u izobilju. A koliko su uistinu popularne i voljene dokazuje i američki Nacionalni dan donutsa, koji se obilježava svakog prvog petka u lipnju kad se diljem zemlje organiziraju festivali američkih krafni.

Njihova je priprema poprilično jednostavna, no ipak joj treba posvetiti vrijeme i pažnju. Trebat će vam brašno, jaja, svježi kvasac, mlijeko, šećer, maslac, kiselo vrhnje, rakija, rum, naribana korica limuna te malo soli. Količina sastojaka će, naravno, ovisiti o broju krafni koje želite pripremiti. A pripremu tijesta započinjete razvijanjem kvasca na sobnoj temperaturi koji ćete potom umiješati s ostalim sastojcima i pustiti da prekriveno kuhinjskom krpom odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi. Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3 centimetra te izrežite u kružne oblike pomoću čaše ili kalupa. Neka vas ne brine ljepljivost tijesta, ono mora biti takvo, pa umjesto da pri oblikovanju donutsa koristite brašno kako vam se ne tijesto ne bi lijepilo po rukama, ruke premažite s malo vode i ulja. Kad ste iskoristili sve tijesto, krafne ostavite da odleže još 30 minuta na pobrašnjenoj podlozi pa ih pržite u dubokom ulju dok sa svake strane ne poprime zlatnožutu boju.

Nakon što ste ispržili krafne, započinje veseli dio njihova dekoriranja. Naime, najveća čar američkih krafni svakako leži u njihovoj vizualnoj privlačnosti. Pa tako mogu biti prelivene klasičnom glazurom od mliječne čokolade ili neodoljivom bijelom inačicom. Poigrati se možete i omiljenom jestivom bojom s kojom će krafne dobiti vaš pečat. A za poseban dojam tu su voljene mrvice u raznim bojama koje ovi slatki koluti naprosto obožavaju. 

Ako ste ipak ljubitelj krafni u njihovom klasičnom izdanju, u SPAR-u potražite širok izbor kombinacija. Pakiranje od četiri ili osam komada zadovoljit će i najzagriženije krafnoljupce, a čak će i vegani osladiti brk zahvaljujući ponudi veganskih krafni.