Lifestyle

OD JUHE DO DESERTA

Zašto uvrstiti slanutak u prehranu

Raznovrstan i nutritivno bogat, slanutak je idealna namirnica za brojna jela. I iako ga najčešće jedemo u dobro poznatim klasicima, inspiracije je zaista mnogo.

Mahunarka koja definitivno zaslužuje vašu pažnju i koja će vas oduševiti svojim zanimljivim varijacijama i okusima potječe s Bliskog Istoka i uspješno se proširila u domaćinstva diljem svijeta. Slanutak je prijatelj dobre linije jer izaziva osjećaj sitosti, a pritom organizmu pruža čitavo bogatstvo minerala (mangan, fosfor, cink, magnezij, željezo), vitamina (B kompleks) i proteina, a upravo je takav SPAR Vital slanutak. Ima i nizak glikemijski indeks što mu daje dodatnu prednost. 

Vrlo je popularna namirnica kod vegana i vegetarijanaca jer je dostojna zamjena za meso, a kao protein biljnog porijekla u 28 g sadržava oko 3 g proteina. Poznato je da poboljšava probavu jer utječe na povećanje broja zdravih bakterija u probavnom sustavu i smanjuje nastanak nezdravih bakterija. Važno je spomenuti da slanutak ima još jedno super svojstvo, a to je da čisti organizam i uspješno izbacuje sulfate, štetne tvari koje nalazimo u prerađenoj hrani. 

Slanutak se jednostavno može uklopiti u jelovnik kao prilog. Zrna suhog slanutka su tvrda i suha zbog čega se moraju namakati u vodi prije pripreme jela – što ih duže namačete kraće će se kuhati. Doduše, za bržu pripremu možda ćete se odlučiti za njegovu konzerviranu varijantu, poput one SPAR Vital. Pri kupnji suhog slanutka pripazite da mu je boja ujednačene žućkaste boje. U pravilu ima neutralan okus zbog čega se lako može koristiti za pripremu slatkih ili slanih recepata. 

Najpopularnije jelo od slanutka jest ukusni namaz poznat kao hummus, ali zapravo se od slanutka može pripremiti baš sve. U nekim zemljama od slanutka rade i brašno koje potom miješaju s pšeničnim ili ga koriste kao zamjenu za kavu. Variva, popečci, salate dobro su poznati klasici. Odličan je i kao pržena zdrava grickalica, No zašto ga ne biste isprobali u drugačijem izdanju, pa čak i kao desert. Sve su to lica slanutka koje bi trebalo kušati, ako ne iz znatiželje, onda za dobrobit vlastitog organizma.